Zilele călduroase de vară îi ademensc uneori pe oameni la o baie răcoroasă într-un lac sau într-un rău, unde scăldatul este, însă, strict interzis. Deși cunosc acest lucru, unii preferă spațiile neamenajate unde o bălăceală este gratis. Pot plăti, însă, cu sănătatea deoarece există riscul de îmbolnăvire, sau chiar cu viața. Răurile și lacurile sunt periculoase, iar temerarii se pot îneca, atrag atenția reprezentanții Administrației de Apă Bazinală Jiu.
Scăldatul e interzis în râuri și lacuri, dar unii români nu țin cont de asta
Adulți, dar și copii se aruncă în Lacul Brotovoiești, din județul Dolj, pentru o bălăceală sub soarele torid. Cu toții știu că scăldatul este interzis, dar își justifică decizia prin faptul că dorința de a se răcori este mult prea mare.
Localnic: „În mijloc acolo e de trei metri, nu e prea... Trei-patru metri”.
Reporter: Trei metri? Simțiți că vă mai trag curenții sau...?
Localnic: „Da...”
Știți să înotați?
Localnic: „Eu nu... Nu știu”.
Localnic: „E mare, dar știm să înotăm. Noi cei maturi, cei mici nu... Cei mici sunt pe baltă”.
Reporter: „Și nu vă e frică?”
„Nu!”
Localnic: „La ștrand e înghesuială multă. La piscină tot la fel, aici ai unde să te duci toată balta asta”.
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu spun că în aceste locuri există un mare risc de îmbolnăvire, dar și de înec.
Daniel Naicu, director ABA Jiu: „Anul trecut am avut semnalate trei decese, din cauza acestor îmbăieri în locurile nepermise, numai în râul Jiu. Riscurile sunt majore pentru că oamenii stau un timp îndelungat expuși la soare, se pot arunca în apă, ca să mă exprim așa, și există riscul de a face stop cardiac. Sau din cauza faptului că mulți nu știu să înoate”.
Ca alternativă, sunt recomandate ștrandurile, piscinele, plajele amenajate și autorizate de direcțiile de sănătate publică.
Pentru fiecare județ, Ministerul Sănătății a emis o listă cu locurile în care doritorii se pot scălda și pot sta la soare în siguranță.