Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente ale Ucrainei în Belgorod: cinci morți și aproape 50 de răniți, inclusiv copii

Autoritățile ruse acuză Ucraina că a bombardat orașul Belgorod, situat în apropierea graniței comune dintre cele două țări. Cinci oameni au murit, iar alți 46 au fost răniți vineri seara, a declarat guvernatorul local, potrivit Reuters. Vyacheslav Gladkov a precizat că 37 dintre răniți, inclusiv șapte copii, au fost duși la spital. Tot vineri, cel puțin șase oameni, printre care și o adolescentă de 14 ani, au murit, în urma loviturilor aeriene lansate de militarii ruși asupra Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.

Bombardamente ale Ucrainei în Belgorod, sud-vestul Rusiei

Potrivit administrației regionale, mai multe locuințe au fost avariate, iar în zonă au izbucnit incendii puternice.

Kievul nu a comentat acuzațiile venite de la Moscova. Regiunea rusă Belgorod se învecinează cu regiunea Harkov din Ucraina, unde armata rusă a declanșat o incursiune la începutul lunii mai, iar mai multe localități sunt supuse aproape zilnic bombardamentelor. În prezent, multe dintre căile de aprovizionare a trupelor ruse trec prin Belgorod, iar Ucraina a lansat mai multe atacuri asupra lanțurilor logistice ale armatei Moscovei.

Ucraina și Rusia spun încă de la începutul conflictului - februarie 2022 - că nu vizează în mod deliberat civili în război. Moscova a numit întotdeauna invazia o „operație militară specială”, scrie Reuters.

Posibilitatea ca Vladimir Putin să fie arestat în Mongolia

Pe 3 septembrie, Vladimir Putin va face o vizită în Mongolia. Pentru că țara asiatică este membră a Curții Penale Internaționale (CPI), Putin ar trebui să fie arestat la sosire, în baza unui mandat internațional, emis în martie 2023, însă Kremlinul nu-și face griji.

„Nu este nicio îngrijorare. Avem un dialog excelent cu prietenii noştri mongoli. Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite cu atenţie", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de France24.

Teoretic, autoritățile locale trebuie să pună în aplicare mandatul de arestare, emis pentru crime de război în Ucraina și deportarea copiilor din Ucraina în Rusia. Practic, Curtea Penală nu are mecanisme de aplicare a mandatului.

Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga. Ucraina și Statele Unite ale Americii nu sunt nici ele membre ale Tratatului de la Roma. Mongolia a semnat Statutul de la Roma în decembrie 2000 şi l-a ratificat în 2002. Din CPI fac parte 124 de state. Pentru Putin, de la momentul în care Rusia a început invadarea Ucrainei, aceasta este prima sa vizită într-un stat care este membru al Curții Penale Internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE