Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor Aeriene din Ucraina, după prăbușirea unui avion F-16

Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleșciuc, se arată într-un decret prezidențial, potrivit agenției Reuters.

Decizia destituirii a fost anunțată la o zi după ce Armata ucraineană a raportat că un avion F-16 s-a prăbușit, iar pilotul a murit în timp ce ce respingea o atac rus amplu lansat luni.

„Am decis să-l înlocuiesc pe comandantul Forțelor Aeriene... Sunt veșnic recunoscător tuturor piloților noștri militari”, a afirmat președintele Volodimir Zelenski, conform sursei citate.

Liderul de la Kiev nu a făcut public motivul demiterii lui Oleșciuc, însă a menționat că personalul trebuie protejat și că este necesar ca nivelul de comandă să fie consolidat.

Statul Major al Ucrainei a anunțat că generalul locotenent Anatolii Krivonozhka va îndeplini temporar atribuțiile de comandant.

Armata ucraineană nu a oferit un motiv al accidentului aviatic, însă a făcut public faptul că avionul F-16 s-a prăbușit în timp ce apropia de o țintă rusă. Oleșciuc a declarat luni că parteneri din SUA ajută la investigarea incidentului.

În schimb, un oficial american din domeniul Apărării a declarat pentru Reuters că prăbușirea ar fi provocată de vreun atac rusesc, iar posibile cauze, de la eroare de pilotaj la defecțiuni mecanice, sunt în curs de investigare.

Sosirea primelor avioane F-16 a reprezentat o etapă importantă pentru Ucraina în lupta împotriva invaziei la scară largă lansate de Rusia în urmă cu doi ani și jumătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE