Operatorul low-cost Blue Air a anunțat, vineri, că nu va relua zborurile decât după data de 10 octombrie 2022 pe motiv că ”nu dispune în acest moment de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale”. Decizia a fost luată de conducerea companiei aeriene, cu toate că Administrația Fondului pentru Mediu i-a deblocat conturile.
„În ultimele 48 de ore conducerea executivă, Consiliul de Administrație și acționariatul Blue Air au constatat faptul că nivelul vânzărilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost încasate de procesatorii de plăți au fost blocate de către aceștia, astfel încât Societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plății combustibilului și celorlalte cheltuieli operaționale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.
În plus, toți furnizorii de servicii esențiale zborurilor au condiționat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente. În acest context au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cât mai rapidă a activității de zbor, discutându-se în mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societăți de handling, furnizori de combustibil, autorități de control al traficului aerian, precum și cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air.
În urma acestora, Societatea își propune să reia zborurile începând cu data de 10 Octombrie 2022”, se arată într-un comunicat al Blue Air.
Blue Air susține că decizia de a relua zborurile va fi luată pentru a exista posilitatea de ”a rambursa tuturor pasagerilor afectați sumele datorate și de a achita tuturor partenerilor comerciali costurile serviciilor prestate în favoarea companiei”.
Blue Air, avertisment pentru persoanele cu bilete de avion cumpărate: ”Să nu se mai prezinte la aeroporurile de plecare”
”Comunicăm tuturor pasagerilor cu zboruri programate până în data de 10 Octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporurile de plecare, aceste zboruri neputând fi operate”, au mai precizat reprezentanții companiei.
Compania Blue Air a mai anunțat că are pierderi de aproape 130 de milioane de euro ”din cauza interdicțiilor de zbor, a incertitudinii privind numeroasele valuri de pandemie, a creșterii absolut bruște și la niveluri extraordinare a prețului combustibilului, cauzate în principal de războiul din Ucraina, și scăderea cu peste 15% a puterii de cumparăre a monedei EUR față de USD”.
Mai mult, Blue Air afirmă că ajutorul de stat de 300 de milioane de lei acordat de Guvernul Orban în timpul pandemiei a fost dimensionat ”strict pentru a acoperi pierderile suferite de Blue Air în perioada de suspendare a zborurilor, ca urmare a declarării stării de urgență în perioada martie-iunie 2020 și a deficitului de numerar al Societății limitat la data de 31 decembrie 2020”.