Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocurile Olimpice 2024. Fotografia despre care mulți spun că e perfectă: surferul care parcă plutește deasupra apei

Un val perfect, un surfer brazilian cu evoluție aproape perfectă și un fotograf aflat la locul potrivit. Pe scurt, povestea unei fotografii care ar putea fi una dintre cele mai reprezentative pentru Jocurile Olimpice 2024. Probele de surf se desfășoară în Tahiti, la cincisprezece mii de kilometri de Paris.

Zbor deasupra Pacificului: O fotografie făcută la proba de surf ar putea deveni emblema Jocurilor Olimpice 2024

Cel care pare că plutește peste ape este surferul brazilian Gabriel Medina, în vârstă de 30 de ani. Când a intrat în valurile Oceanului Pacific, își dorea victoria, dar nu știa că va deveni și subiectul unei imagini remarcabile care în numai câteva ore a strâns milioane de aprecieri în online.

Medina a sărit de pe placa de surf, și-a ridicat un deget și placa a zburat paralel cu el, în timp ce fotograful Jerome Brouillet de la AFP a surprins momentul.

„Condițiile erau perfecte, valurile erau mai înalte decât ne așteptam”, a declarat Brouillet pentru The Guardian. „Așa că Medina este în spatele valului și nu-l pot vedea, apoi apare și fac patru fotografii, dintre care una a fost aceasta”.

Dincolo de prestația îndelung pregătită este și munca unui fotograf din apropiere, care stă ore întregi în apă în așteptarea momentului.

Gregory Bull, jurnalist Associated Press: „Acoperirea probelor de surfing aici nu seamănă cu niciun loc de pe Pământ. Valul se sparge foarte departe, dincolo de recif, așa că suntem duși pe jet ski-uri care pleacă de aici. Și lucrăm dintr-o barcă, o barcă deschisă, care stă pe creasta valului, privind chiar în interiorul valului din imediata apropiere”.

Pregătirile încep înainte de răsăritul soarelui pentru că sportivii preferă să nu se antreneze pe căldură. Apa mai rece se comportă altfel, dar densitatea mai mare o face și mai greu de stăpânit. Iar surferii vin și pleacă, în vreme ce fotografii rămân în ocean.

Gregory Bull, jurnalist Associated Press: „Totul se mișcă mult și încontinuu. Sunt tone de apă și vapori care ies din ochiul valului. Ești îmbrăcat în echipament impermeabil și fără pantofi, pentru că bărcile se pot răsturna ocazional, așa că trebuie să fii pregătit să înoți. Este o adevărată nebunie, dar nu există niciun alt loc unde aș prefera să fiu”.

Surferii spun că valurile mari din Tahiti sunt unice și considerate unele dintre cele mai grele din lume. Competiția a început în 27 iulie și ține patru zile, dar se va termina pe 5 august, în funcție de condițiile valurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE