Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite vor dota avioanele F-16, destinate Ucrainei, cu armament avansat

Statele Unite vor dota avioanele de luptă F-16, furnizate Ucrainei de către alți aliați, cu arme americane avansate, inclusiv rachete aer-sol, bombe ghidate cu rază lungă de acțiune și rachete aer-aer, inclusiv AMRAAM și AIM-9X, potrivit publicației The Wall Street Journal.

Primul din zecile de avioane F-16 donate urmează să ajungă în Ucraina în această vară. Avioanele vor fi pilotate de piloți ucraineni instruiți în țări europene și în SUA.

Rușii câștigă teren. Ucrainenii vizează depozite de petrol

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au capturat așezarea Pivdenne din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Aceasta se învecinează cu Toretsk, o fortăreață ucraineană pe care rușii încearcă să o cucerească. Bloggeri militari ucraineni au declarat că zonele din jurul Toretsk au fost cuprinse de lupte grele, soldații ruși încercând să se infiltreze în grupuri mici.

Statul Major al Armatei Ucrainene nu a făcut nicio referire la Pivdenne într-un raport publicat seara târziu, dar a declarat că forțele ruse au încercat în mod repetat să străpungă apărarea ucraineană în apropiere de Pokrovsk, un alt punct fierbinte aflat mai la vest.

De partea cealaltă, reprezentanți ai armatei ucrainene au declarat marți că au reușit să lovească un depozit de petrol rusesc în așezarea Vozi din regiunea Kursk. Depozitul a fost vizat în cadrul unei operațiuni comune a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și a altor forțe, a declarat Statul Major militar. Guvernatorul interimar al regiunii Kursk a declarat că a avut loc un atac cu rachete. Duminică, armata ucraineană a lovit depozitul de petrol Polevaia din regiunea Kursk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE