Comisiile mixte pentru evaluarea stării tehnice a imobilelor şi evaluarea gradului de afectare a structurilor de rezistenţă au constatat, în urma verificărilor derulate miercuri, după cutremurul de marți din Gorj, că locuinţele individuale şi blocurile de locuit nu prezintă elemente de structură afectate, se arată într-o informare transmisă joi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Gorj.
Potrivit sursei citate, clădirile în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice afectate au fost evaluate, constatându-se următoarele:
- la Instituţia Prefectului - Judeţul Gorj s-a restricţionat accesul la corpul vechi de clădire, cuprinzând intrarea principală, Sala Maură şi birourile adiacente, instituţia îşi desfăşoară activitatea cu publicul în regim normal;
- la sediul în care îşi desfăşoară activitatea Direcţia de Evidenţă a Populaţiei Gorj nu au fost observate elemente afectate ale structurii de rezistenţă, instituţia îşi desfăşoară activitatea cu publicul în regim normal;
- la sediul în care îşi desfăşoară activitatea Primăria Târgu Jiu nu au fost observate elemente afectate ale structurii de rezistenţă.
În prezent, echipaje specializate intervin pentru degajarea elementelor de construcţie afectate de la nivelul acoperişului, zonele fiind balizate corespunzător pentru protecţia pietonilor. Instituţia îşi desfăşoară activitatea cu publicul în regim normal.
Cum se prezintă școlile din Târgu-Jiu
În ceea ce priveşte situaţia clădirilor cu destinaţie unitate de învăţământ de la nivelul municipiului reşedinţă, 11 dintre unităţile verificate prezintă fisuri verticale între corpuri de clădire şi, coşuri de fum prăbuşite, în incinta câtorva fiind necesară asigurarea unor alte trasee pentru accesul copiilor din cauza posibilităţii căderii tencuielilor de suprafaţă.
La grădiniţa cu program prelungit Lumea copiilor există posibilitatea căderii tencuielilor de pe faţadă. Se recomandă asigurarea unui alt traseu de acces pentru copii. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
La Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, au fost constatate posibile elemente ale structurii de rezistenţă afectate (calcan zona nord prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 1 m2. Se propune interzicerea de utilizare a corpului vechi al imobilului etaj şi hol central).
Palatul Copiilor Târgu Jiu are o fisură între planşeele din lemn ale tencuielilor, o fisură pe partea exterioară pe semirotund, având recomandarea de restricţionare a circulaţiei în această zonă. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate, informează raportul CJSU.
Cum se prezintă bisericile
Situaţia locaşurilor de cult arată că Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, zona Parâng, din municipiu, este sub monitorizare, urmând să fie efectuată o expertiză tehnică a clădirii. Slujbele se vor ţine în zona adiacentă a clădirii.
Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, situată pe strada Calea Eroilor din municipiu, este sub monitorizare. Au fost afectate cele două turle dinspre faţada principală, urmând să se stabilească dacă a fost afectată structura de rezistenţă a acestora. Slujbele se vor ţine în zona adiacentă a clădirii.
Clădirile cu risc mare verificate inițial
La nivelul municipiului Târgu-Jiu sunt aproximativ 2.500 de clădiri, 100 dintre acestea, cele care prezintă risc mai mare sau în care îşi desfăşoară activitatea serviciile importante sau şcolile, fiind verificate într-o primă etapă.
"În prezent, comisiile mixte sunt în teren şi urmează să fie evaluată starea tehnică a imobilelor şi evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistenţă la clădirile din localităţile Arcani, Teleşti, Leleşti, Stăneşti, Runcu şi Tismana. După verificările din teren a stării tehnice a imobilelor şi evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistenţă la clădiri, se va efectua evaluarea pagubelor prin comisii, conform prevederilor legale", a transmis prefectul judeţului Gorj, Cristina Cilibiu.