Banca Centrală Europeană a semnat un memorandum de înțelegere cu autoritățile naționale competente din șase state membre ale UE care nu sunt parte a supravegherii bancare europene.
Pe lângă România se mai numără și Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia și Suedia.
Memorandumul a fost creat pentru a întări cooperarea în materie de supraveghere prin schimbul de informații și promovează o cultură comună a supravegherii.
Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat un memorandum de înțelegere multilateral cu autoritățile naționale competente (ANC) din cele șase state membre ale UE care nu sunt parte a supravegherii bancare europene.
Memorandumul de înțelegere va oferi un cadru în care Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, România și Suedia să poată face schimb de informații și să își coordoneze activitățile de supraveghere, potrivit bankingsupervision.europa.eu.
BCE este interesată să întărească cooperarea cu ANC din statele membre care nu participă la supravegherea bancară europeană, întrucât sectoarele lor bancare sunt puternic interconectate.
Unele bănci supravegheate de BCE au filiale în aceste state membre sau expuneri mari din credite față de acestea și desfășoară o parte substanțială a activităților lor în statele membre respective. Pe de altă parte, unele instituții cu sediul în state membre neparticipante au, de asemenea, o prezență semnificativă în jurisdicții supravegheate de supravegherea bancară europeană.