Sesiunea de toamnă a examenului de Bac 2023 a continuat joi cu proba obligatorie a profilului, cea la Matematică sau la Istorie. Miercuri absolvenții de liceu au susțiut proba la Limba și literatura română, sesiunea de toamnă.
Subiectele la Matematică de la Bac 2023, sesiunea de toamnă
Mate-info:
Științe ale naturii:
Tehnologic:
Pedagogic:
Subiectele la Istorie de la Bac 2023, sesiunea de toamnă
ȘTIREA INIȚIALĂ
Examenul a început la ora 09:00, iar elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele primite la Bac 2023 la Matematică sau Istorie. Pe foaia de examen, candidații au avut voie să scrie numai cu cerneală sau pastă de culoare albastră.
La sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, 75% dintre candidați au promovat toate probele.
Ce subiecte s-au dat în vară la Bac 2023 la Matematică
Mate-info:
Științe ale naturii:
Tehnologic:
Pedagogic:
Ce subiecte s-au dat în vară la Bac 2023 la Istorie
Lucrări corectate digitalizat la Bac 2023, sesiunea de toamnă
Ministerul Educației, Ligia Deca, a anunțat că, în premieră, toate lucrările la Bacalaureat 2023 - sesiunea de toamnă, vor fi corectate digitalizat.
”Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării.
Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.”, a anunțat Ligia Deca.
Ministerul precizează că procesul de corectare digitalizată a lucrărilor nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat.
Sfaturi pentru elevi în timpul examenului
Ministerul Educației a elaborat un ghid pentru elevii care susțin examenul de bacalaureat. În acest ghid sunt cuprinse și câteva sfaturi care să-i ajute pe candidați în rezolvarea subiectelor.
- Când primeşti subiectele, citeşte cu atenție cerințele și alocă-ți cel puţin 5 minute pentru a le înțelege corect.
- Începe rezolvarea subiectului pe care-l stăpâneşti cel mai bine.
- Gestionează-ți timpul de lucru în așa fel încât să rezolvi toate subiectele și să poți, în final, să recitești lucrarea pentru a face eventualele corecturi ale răspunsurilor formulate.
Obiecte interzise în timpul examenului
Se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.
Se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din centrul de examen în acest scop.
Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.
Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Calendar Bac 2023, sesiunea de toamnă
Anul acesta, probele de competențe la Bac 2023 nu s-au mai susținut, ci au fost echivalate cu mediile din liceu. Decizia a fost luată din cauza grevei profesorilor, care a durat trei săptămâni și care a afectat susținerea probelor orale la bacalaureat.
16 august 2023 - Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă
17 august 2023 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
18 august 2023 - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă
21 august 2023 - Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
25 august 2023 – Afișarea primelor rezultate (până în ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00-18:00)
26 – 28 august – Rezolvarea contestațiilor
29 august 2023 – Afișarea rezultatelor finale
Condițiile pentru a promova examenul de bacalaureat
Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea;
- să obţină minimum media 6 la probele scrise.