Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avocatul Poporului verifică admiterea la Facultatea de Arhitectură. Un grup de contestatari acuză universitatea că ar fi fraudat admiterea și depun plângeri

Avocatul Poporului se implică în scandalul notelor de la Arhitectură. Șefa instituției, Renate Weber, spune că urmează să facă demersuri la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București, după ce a primit trei petiții privind nereguli la desfășurarea examenului de admitere.

Instituția „Avocatul Poporului” a anunțat că va lua legătura atât cu Ministerul Educației, cât și cu Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, după ce un grup de candidați la examenul de admitere în Facultatea de Arhitectură a depus o petiție prin care a acuzat instituția că ar fi fraudat examenul de admitere.

Renate Weber, Avocatul Poporului: ”Urmează noi înșine, în funcție de competențele pe care le are instituția noastră, să facem demersuri în câteva locuri și cu siguranță și la Universitatea de Arhitectură, și la Minister. Avem, cred, vreo trei petiții primite în ultimele câteva zile, două-trei zile, inclusiv cei cu care ne-am văzut astăzi ne-au lăsat o petiție. Le vom conecta pe toate, pentru că toate vizează aceeași cauză, deci toate vizează chestiunea aceasta desfășurării, felului în care s-a desfășurat sau se desfășoară în general examenul de admitere.”

Ce poate face Avocatul Poporului în acest caz

Avocatul Poporului ar putea, mai departe, să sesizeze autoritățile administrației publice, să emită recomandări privind ilegalitatea actelor administrative și chiar să desfășoare anchete proprii.

Contestatarii cer modificarea metodologiei Universității de Arhitectură, veche de trei decenii, care nu permite recorectarea lucrărilor în urma contestațiilor. Dacă această cerere nu va fi acceptată, atunci solicită ca lucrările să fie analizate de către o comisie de la o altă Universitate. Corpul de control al Ministerul Educației a declanșat deja o investigație. În ultimele zile, grupul de contestatari a făcut demersuri și la DNA, ANAF și Guvern.

Tiberiu Almaghe, reprezentant grup contestatari: ”Am  solicitat  o  întrevedere  cu  corpul  de  control  al  Primului-ministru  și  din  fericire,  am  obținut  o  întrevedere  cu  șeful  Cancelariei  Primului-Ministru.  A  fost  deschidere  totală.  În  cadrul  întâlnirii,  ne-au  ascultat  cu  atenție  și  în  cele  din  urmă  au  rămas.  Aș  putea  să  spun  impresionantă  negativ  de  numărul  de  dovezi  de  încălcare  a  legii  și  repet,  aici  metodologia  Institutului,  pardon  Universite  de  Arhitectură  Ion  Mincu,  nu  poate  fi  deasupra  legii.”  

O altă nemulțumire a contestatarilor este legată de faptul că facultatea nu a publicat baremul cu punctaje pe fiecare subiect. Prin comparație, facultățile de arhitectură din Cluj și Timișoara au făcut public baremul.

Victor Răduță, candidat: ”Sunt aici cu mai mulți colegi de-ai mei pentru a contesta sau pentru a reuși într-un final o recorectare, o contestare autentică și corectă a lucrărilor din examen. Așteptăm  să  ni  se  pună  în  față  baremul  pe  pentru  care  ne  tot  zbatem  atât.  Aș vrea  să  vedem  care  este,  practic,  metoda  prin  care  au  dat  acele  note.” 

Sunt aproximativ 150 de semnatari ai petiției contestatarilor. Ei lucrează împreună cu avocați pentru a stabili pașii următori și intenționează chiar să dea facultatea în judecată. Toate acestea după ce, în urmă cu o săptămână, Universitatea de Arhitectură a încurcat sute de note la examenul de admitere. 

Instituția a justificat eroarea drept „o greșeală umană”, însă grupul contestatarilor susține că, în ultimele zile, studenții au raportat mai multe lucruri care indică o procedură frauduloasă. Euronews a cerut poziția oficială a universității, dar fără răspuns.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE