Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avioanele Tarom nu mai zboară la Londra. Compania estimează pierderi de 18 milioane de euro pentru anul 2023

Avioanele Tarom nu mai zboară către Londra. Reprezentanții companiei spun că sloturile de pe Heathrow au fost vândute, iar măsura face parte din planul de restructurare a companiei. Pe de altă parte, conducerea Tarom anunță patru aeronave noi în flotă. Primele două vor fi livrate la finalul anului viitor. 

După doi ani de negocieri, Tarom a vândut sloturile de zbor către Mare Britanie. Compania avea zboruri zilnice către Heathrow, iar de multe ori avioanele nu aveau suficienți pasageri așa încât păstrarea sloturilor să fie rentabilă. Reprezentanții Tarom spun că slotul a putut fi valorificat, respectiv a fost vândut. Explicația deciziei vine de la director general al companiei. 

Costin Iordache, director general Tarom: ”Conform regulilor de alocare pe care le avem pe aeroportul respectiv noi trebuie să operăm în fiecare zi către Londra, pentru că așa a fost acordat slotul. Nu poți să te hotărăști să operezi trei zile pe săptămână în loc de șapte. Asta înseamnă că valoarea economică a slotului va fi afectată. Londra este singurul loc unde aceste sloturi au valoarea economica pe care noi am încercat să o maximizam în favoarea companiei Tarom. Și a fost asumată ca parte din măsura de restructurare.“  

De când va intra în vigoare noua reglementare

Din luna octombrie niciun avion Tarom nu va mai zbura de pe aeroportul Otopeni către Londra. Și asta pentru că sloturile de zbor catre Heathrow au fost tranzacționate. Prin urmare, tot personalul va fi redirecționat către alte rute mai aglomerate cum ar fi Madrid, Amsterdam sau Chișinău.  

În același timp, Tarom va avea aeronave noi în flotă, începând cu anul 2025. 

Costin Iordache, director general Tarom: ”Patru avioane Boeing Max sunt prevăzute să intre în flotă, două sunt deja semnate au termen de livrare în 2025.” 

Din 2017 până în 2022 Tarom a înregistrat pierderi anuale de 50 milioane de euro, pentru 2023 cifra a scăzut la 18 milioane de euro. În același timp, reprezentanții companiei susțin că odată cu ajutorul primit de la stat, vor reuși ca din 2025 să adune profit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE