Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică şi averse însemnate cantitativ pentru 12 judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi, local, la munte, începând de sâmbătă după amiaza.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 8 septembrie, ora 18:00 - 29 septembrie, ora 08:00, în Banat, Crişana, Maramureş, în vestul Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50 - 60 km/h.
Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp şi, izolat, de peste 30 - 40 l/mp.
Judeţele afectate sunt: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin şi parţial Mehedinţi (nord) şi Gorj (nord).
Cod galben în regiunile sudice
În data de 29 septembrie, între orele 08:00 și 20:00, ploile se vor extinde pe cea mai mare parte a teritoriului României. Regiunile sudice vor fi mai afectate, cu averse însoțite de descărcări electrice, iar izolat pot apărea vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 25 - 40 l/mp, iar în unele zone vor depăși 50 l/mp. Vântul va sufla cu intensitate, atingând rafale de 45 - 65 km/h, iar în Moldova și Muntenia se vor înregistra rafale de până la 70 km/h.
Cod portocaliu de ploi Torențiale și abundente: Oltenia, Muntenia și Transilvania
Între orele 08:00 și 20:00, zonele din nordul și estul Olteniei, Muntenia și sudul Transilvaniei se vor afla sub incidența unui Cod Portocaliu de ploi torențiale și abundente. În aceste regiuni, se așteaptă cantități de apă de 50 - 70 l/mp, iar izolat pot depăși 80 l/mp.
Ploi însemnate cantitativ și Intensificări ale Vântului
După ora 20:00, în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 – 30 septembrie, ora 10:00, ploi semnificative și vânt puternic vor afecta cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local Transilvania. Se preconizează cantități de apă de 25 - 40 l/mp și rafale de 45 - 65 km/h.
Tot în acest interval, sub Cod Portocaliu vor intra Moldova, Dobrogea, Muntenia de Est și Transilvania de Sud-Est, unde se vor înregistra cantități de apă între 40 - 60 l/mp, cu vânt care va sufla în rafale de până la 85 km/h.
Lapoviță și ninsoare la munte
La altitudini de peste 1700 m, mai ales în Carpații Orientali, există posibilitatea apariției precipitațiilor sub formă de lapoviță și ninsoare, semnalând o răcire accentuată a vremii în întreaga țară.
Meteorologii atrag atenția că, pe lângă ploile însemnate cantitativ și vântul puternic, se va resimți și o scădere accentuată a temperaturilor la nivel național. Această răcire se va simți atât în zonele de munte, cât și în regiunile de câmpie.
ANM recomandă populației să urmărească constant evoluția fenomenelor meteorologice, deoarece situația poate fi actualizată prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).