Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coduri de ploi torențiale, de sâmbătă. Între timp, au fost ridicate baraje de aluminiu și nisip în așteptarea viiturii de pe Dunăre

Ploile și vântul puternic vor lovi România în weekend, cu avertizări de cod galben și portocaliu. Cele mai afectate sunt Oltenia, Muntenia și zonele montane. Aici, cantitățile de apă pot depăși 90 l/m², iar vântul va bate cu rafale de până la 70 km/h. Și hidrologii au emis coduri portocaliu și galben de inundații pe râuri din mai multe regiuni. Cel mai mare pericol este, însă, în județele din sud.

Meda Andrei, meteorolog ANM: „Din păcate, ploile se vor înmulți în țara noastră, din păcate, pentru că ele vor fi tot mai intense. Mâine noapte, adică sâmbătă spre duminică, vor fi în partea de vest a țării: Banat, Crișana, Maramureș, extremitățile de vest ale Transilvaniei, ale Olteniei. Aici, avem cod galben, iar pe parcursul zilei de duminică vor apărea în toate regiunile, iar cele mai intense vor fi în jumătatea de est a Olteniei. De asemenea, în mare parte din Muntenia, în Carpații Meridionali și în Carpații Orientali. Pentru aceste zone s-a emis un cod portocaliu, deoarece cantitățile vor depăși 40-50l/m pătrat, dar cel mai important, că aici pot fi și cantități care să treacă izolat de 90l/m². În restul țării, cod galben pentru că vor fi și aici ploi, dar nu la fel de intense ca în zonele cu codul portocaliu. Totodată, și vântul va fi intens în mai toate regiunile, la început în vest, apoi și în rest, iar cele mai mari viteze, care vor putea trece de 70km/h, se vor atinge în Moldova, în jumătatea de est a Munteniei. De asemenea, ar putea să fie astfel de valori și pe crestele montane. În plus, se așteaptă și o răcire accentuată a vremii. Se va resimți mai ales duminică, luni, iar din cauza masei de aer rece care va ajunge în țara noastră, în afară de ploi, la munte, la altitudini în special de peste 1600-1.700 m, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”.

Baraje de aluminiu și nisip, în așteptarea viiturii de pe Dunăre

Între timp, autoritățile iau măsuri suplimentare pentru a proteja localitățile de viitura care s-a format pe Dunăre, prognozată să intre în țara noastră pe 1 octombrie.

În zona Islaz-Moldoveni, formațiile de intervenție rapidă de la Apele Române Olt și Vâlcea au ridicat un dig dublu de protecție, format din panouri de aluminiu și saci de nisip. Pe o lungime de peste o jumătate de kilometru, digul mobil din panouri de aluminiu a fost ridicat pentru a consolida linia de apărare împotriva viiturii. În spatele acestuia, a fost construit un al doilea dig, din 3.500 de saci de nisip. Potrivit specialiștilor, linia de apărare va fi supusă unei presiuni intense și de lungă durată, mai ales că propagarea viiturii pe Dunăre va fi dura cel puțin șapte zile. Apele Române au crescut monitorizarea pe toată lungimea fluviului. Mii de saci de nisip și alte materiale au fost pregătite pentru a putea fi utilizate, dacă va fi nevoie, la consolidarea digurilor. Stațiile de pompare și conductele care trec prin aceste diguri vor fi, de asemenea, verificate.

Ion Geară, primarul comunei Islaz - Teleorman: „Am înțeles că vor fi lucrări de consolidare pe viitor. Momentan, linia de apărare este întreruptă pe 530 de metri și pe 530 de metri se va acționa prin construirea digului din saci și diguri cu panouri speciale de apărare în situația în care debitul va fi foarte-foarte mare. Dar noi sperăm, din analiza specialiștilor, considerăm că riscurile vor fi minime”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE