Vacanțele pe litoral au rămas în topul preferințelor turiștilor, la fel ca și baia în mare și jocurile cu valurile. Pe cât de distractive, pe atât de periculoase sunt, atrag atenția salvamarii.
Peste 300 de salvamari vor patrula în această vară pe plajele din România. Rolul lor - siguranța celor care intră în apă.
Cea mai importantă regulă pentru o vacanță petrecută fără incidente este respectarea steagurilor arborate în foișoare.
Pe plajă, mulți dintre turiști nu știu exact care este semnificația acestora. Nu au fost puține situațiile în care turiștii s-au luat la bătaie cu salvamarii, supărați că nu sunt lăsați să intre în mare.
”Turistul trebuie să conștientizeze că și pune viața în pericol, sunt situații în care și pentru noi e periculos, chiar dacă avem echipamente, întotdeauna întâi analizăm situașia și pengtru noi este la fel de periculos cum este li pentru cei care intră la îmbăiere.
Tot timpul spunem mai bine stau, privesc marea, nu intrăm la îmbăiere este interzis.”, a declarat Gabi Culea- coordonator salvamari Constanța Mamaia.
Și când marea este liniștită, există recomandări pentru intrarea în apă, mai ales în zilele caniculare.
”Rugămintea foarte mare când afră este foarte cald iar apa este foarte rece intrarea în apă se face treptat, nu ne aventurăm sunt riscuri farte mari.
Stăm circa două minute pentur acomodare iar apoi înaintăm ușor ușor, în jurul trunchiului mai facem o pauză de două minute iar apoi intrăm la îmbăiere.”, a mai spus salvamarul.
În această vară, proximativ 100 de salvamari vor veghea plaja în zona Mamaia Constanța, 60 în Năvodari, peste 80 în stațiunile din sudul litoralului, de la Olimp până la Mangalia, și 80 în Eforie Nord și Sud, precum și în Costinești.