Salvamarii de pe litoral au deschis sezonul de patrulare și veghează plajele pentru siguranța turiștilor aflați în vacanță. Aproximativ 100 de salvamari vor fi în Mamaia și Constanța și alte câteva zeci în celelalte stațiuni de pe litoral. Vor fi prezenți pe nisip, în foișoare și pe mare, până în luna septembrie și îi sfătuiesc pe turiști să le asculte recomandările pentru o vară fără incidente.
Vigilenți, extrem de bine antrenați și mereu gata să pornească în misiuni de salvare, salvamarii de pe litoral au în față 3 luni pline.
Gabi Culea, coordonator salvamari Constanța Mamaia: Recomandarea noastră e ca întotdeauna copiii să nu fie lăsați singuri, să fie supravegheați, îmbăierea să se facă în zonele cu baliză, să nu intre în mare în stare de ebrietate sau imediat după masă.
Foarte importantă este semnificația steagurilor care sunt arborate în foișoarele de pe plajă.
Steagul roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.
Steagul galben – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesioniști.
Steagul roșu – scăldatul este interzis.
E nevoie de antrenament zilnic pentru ca personalul specializat să poată interveni în caz de urgență.
Gelu Neacșu, salvamar: E nevoie de 4 ore pe zi, un înot foarte bun și experiența care te ajută foarte mult în această meserie, alergare, sprinturi rapide, ca să fii apt când sari în apă.
Ionuț Bolovan, salvamar: Sunt turiști care nu respectă sfaturile, dar sunt și turiști care știu ce înseamnă să fii salvamar și chiar apreciază munca noastră și ne ascultă.
Valentin Ivan, salvamar: Dacă sunt mai multe persoane, intervenim cu skijeturile, cu bărci, cu mai mulți salvamari. Dacă e o singură persoană, poate fi și un singur salvamar, îi dă tubul, liniștește victima, vorbește cu ea.
În sezonul estival trecut, salvamarii au avut sute de misiuni pentru salvarea turiștilor care s-au aventurat în mare. Din păcate, 20 de turiști care au ignorat avertizările și-au pierdut viața în valuri, cei mai mulți dintre ei în stațiunile din sudul litoralului.