Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aurora boreală, vizibilă în România. Explicația științifică a fenomenului meteo produs din cauza unei furtuni solare

Locuitorii din România au fost martorii unui fenomen meteo spectaculos vineri noapte. Cerul a căpătat o culoare purpurie-roșiatică, la fel ca aurora boreală. Explicația vine din faptul că a avut loc o furtună solară puternică și de o intensitate rară.

Autoritățile americane au avertizat că o asemenea furtună geomagnetică poate provoca întreruperi ale rețelelor electrice și chiar ale sateliților. De altfel, a fost emisă și o avertizare rară de furtună geomagnetică severă, de nivel 4 din 5, prima de acest fel după cea din 2005.

Aurora boreală, vizibilă din România

În România au apărut imagini surprinse de locuitori din diverse orașe, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Râmnicu Vâlcea. Au fost imagini chiar și de la Chișinău.

Meteo Moldova: "Explicațiile succinte de natură meteorologică sunt legate în primul rând de faptul că anul 2024 este un an de maximă activitate solară. Astfel de ani apar o dată la cca. 11 ani și de aceea astfel de fenomene apar rar la latitudinile noastre. Ce știm despre ciclul solar în curs este pe de o parte că e unul mult mai intens decât se așteptau specialiștii în acest domeniu, dar totodată că este mult mai slab decât cicluri solare din trecutul nu foarte îndepărtat.

Cu toate acestea, intensitatea aurorelor polare nu depinde de intensitatea ciclului solar, definită pe baza numărului de pete solare identificabile pe discul solar, ci în mod direct de intensitatea erupțiilor solare individuale capabile să direcționeze către Terra o contitate foarte mare de radiație corpusculară.

Aceste particule ajunse de la soare la nivelul planetei noastre sunt direcționate pe liniile de forță ale câmpului geomagnetic spre latitudini mari, polare, acolo unde coboară în păturile joase ale atmosferei și determină agitarea electrică a gazelor atmosferice, soldată cu eliberarea de lumină, ce face fenomenul vizibil cu ochiul liber atunci când radiația luminoasă este redusă, adică pe parcursul nopții. Așadar, pe de o parte, o erupție solară foarte puternică ce a "împins" fenomenul până la latitudini mici".

Spectacolul de lumini se produce atunci când particule provenite din furtunile solare sunt atrase în câmpul magnetic al planetei. Fenomenul se produce, de regulă, la latitudini mari, după Cercul Polar, unde cerul se colorează în verde. Este, de obicei, vizibil din țările scandinave sau în zonele nordice ale continentului american. În România, un fenomen similar s-a produs în luna noiembrie. Și atunci ca și acum, lumini roșii au colorat cerul.

VEZI GALERIA
7 imagini

Chiar dacă, în mod normal, aurora boreală poate fi observată la latitudini mai mari din emisfera nordică, spre Cercul Polar, de această dată, coloritul special al cerului a putut fi observat și în țări, precum Marea Britanie, Austria, Franța sau SUA. Chiar și serviciul meteorologic din Irlanda a postat imagini de desupra capitalei Dublin.

"Acesta este un adevărat cadou al vremii spaţiale, aurora", a apus americanul Rob Steenburgh, cercetător la Centrul Meteorologic Spaţial de Previziuni Meteo, citat de The Guardian.

Astfel, furtuna solară a făcut ca aurora boreală să lumineze cerul în emisfera nordică. Jocul de lumini a fost surprins de utilizatorii rețelelor de socializare, care au făcut publice clipuri video spectaculoase.

Care esta cauza apariției acestui fenomen

Acest fenomen este cauzat de "un grup mare de pete solare care a produs câteva erupţii solare moderate până la puternice, începând de miercuri dimineaţă", potrivit NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică).

În consecință, acele culori și lumini de pe cer au putut fi văzute mai la sud decât de obicei. Este vorba despre așa-numitele ejecții de masă coronală, care se deplasează cu câteva sute de kilometri pe secundă și care provin dintr-o pată solară cu dimensiuni de aproximativ 16 oi mai mari decât diametrul Pământului.

Conform unei actualizări a NOAA, furtuna atinge apogeul pe măsură ce minimum şapte ejecţii de masă coronală converg şi se îndreaptă spre Pământ. Iar acest aspect s-a întâmplat vineri noapte, spre sâmbătă dimineață. Cu toate acestea, NOAA spune că furtuna geomagnetică e probabil să continue încă o zi.

NASA a precizat că furtuna nu a reprezentat nicio ameninţare serioasă pentru cei şapte astronauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, însă a crescut nivelul de radiații, ceea ce poate pune în pericol satelișii științifici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE