America de Nord a fost martora unei eclipse totale de soare. Fenomenul a fost așteptat cu nerăbdare atât de oameni, cât și de cercetători și este considerat cel mai spectaculos din acest an. Milioane de curioși l-au urmărit la fața locului. Însă cei care nu au ajuns pe continentul nord-american l-au putut urmări în direct, cu ajutorul NASA.
Primii martori ai fenomenului astronomic au fost cei din Mexic. Entuziaștii veniți din toate colțurile lumii și localnicii s-au adunat în stațiunea Mazatlan, pe malul Oceanului Pacific. Când Luna a acoperit fața Soarelui, mulțimea a izbucnit în urale.
Pe coridorul din care s-a putut observa eclipsa se află Mexicul, 15 state americane și Canada. Iar zona acoperită a fost una de o mare densitate urbană, cu peste 31 de milioane de locuitori.
Durata eclipsei a variat între trei și patru minute
Oamenii s-au pregătit cu ochelari speciali și au salutat cu entuziasm punctul culminant. În funcție de regiune, durata eclipsei a variat între trei și patru minute. Pentru cei care nu au putut urmări în direct, Administrația Aeronautică și Spațială Americană a transmis evenimentul astronomic pe un canal video.
Jake Foster, astronom, Observatorul Regal Greenwich: ”O eclipsă totală de soare apare, de obicei, în jur de două ori pe an, undeva în lume. Este o consecință a faptului că Luna orbitează în jurul planetei noastre, Pământul. Deci, de obicei, de două ori pe an, Luna intervine direct între Soare și Pământ, blocând o parte sau toată lumina sa.”
În faza maximă a eclipsei, pământul a fost aruncat în întuneric, iar temperaturile au scăzut brusc. Pentru că a vrut să observe îndeaproape fenomenul, NASA a lansat o misiune specială de avioane și rachete. Precedenta eclipsă totală de soare din America de Nord a avut loc în 2017, când acoperirea maximă a durat 2 minute și 40 de secunde.
În Europa, eclipsa va fi una parțială și nu foarte vizibilă. Ultima eclipsă de Soare parţială vizibilă din România a fost în 2015, când Soarele a fost acoperit de lună în proporţie de 43%. Specialiștii în astronomie spun că următoarea eclipsă va fi vizibilă în țara noastră abia în 2081.