Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asigurările RCA au continuat să se scumpească. Prima medie de asigurare a crescut în medie cu 18% în ultimele 12 luni

Polițele RCA au continuat să se scumpească în ultimul an, în ciuda plafonărilor impuse de Guvern. Este concluzia la care au ajuns și oficialii Autorității de Supraveghere Financiară. Ultimul raport al instituției arată că primele de asigurare au crescut în ultimul an, în medie, cu 18%. Iar comparativ cu primele trei luni din 2021, prima de asigurare medie costă mai mult decât dublu. 

Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF: ”Ce înainte era oferit cu un discount de 30%, în perioada aceasta au început să renunțe din ce în ce la aceste discount, oferind mai puțin, 20, 10 sau chiar mai puțin. Se cheltuia mai mult decât ceea ce se încasa. Monitorizăm piața, analizăm și vom decide în momentul când vom face analiza, respectiv în septembrie.”

Explicațiile ASF privind creșterile de preț

Este justificarea dată de șefii ASF față de creșterile de preț pentru asigurările de răspundere civilă auto obligatorii, constatate chiar de instituție. Din martie anul trecut și până în martie anul acesta, prima medie de asigurare a ajuns de la 1.171 de lei, la 1.386 de lei. Pentru persoanele fizice, se traduce într-o creștere medie de 157 de lei. 

Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF: ”Era necesară o ajustare a primelor, în sensul creșterii, pentru a putea ajunge într-un echilibru. Au avut loc majorări atât ale contribuției de bază, cât și la fondul de garantare a asiguraților cât și la BAAR; plus s-a introdus și o contribuție specială pentru a se asigura finanțarea plății daunelor de către aceste două instituții.” 

Mădălin Roșu, CEO: ”Eliminarea discount-urilor sigur că poate fi percepută ca o creștere de preț, însă acea înghețare despre care vorbim, a tarifelor, a fost la un nivel al tarifului calculat al companiei de asigurări. O dată ce eu am astăzi o promoție care poate să dureze de la o săptămână, o lună, un an, după care îmi dau seama că nu mai pot susține promoția respectivă și elimin acel discount, în prețul final se percepe o scumpire.” 

Noua formulă de calcul pentru tariful RCA

Reprezentanții ASF au anunțat și o nouă formulă de calcul pentru tariful de referință al polițelor RCA, menită să facă ordine în piață. Șoferii trebuie să știe că dispare capacitatea motorului în centimetri cubi și apare, în schimb, puterea acestuia, exprimată în kilowatti. În plus, se va ține cont și de zona geografică, care influențează frecvența accidentelor și costul reparațiilor, așadar sumele pe care asigurătorii trebuie să le deconteze.

Mădălin Roșu, CEO: ”Sunt companii care au luat de mult în calcul puterea motorului. Același model, într-o distanță de 5 ani, să spunem o mașină cu CC de 1.300 de centimetri cubi, acum 10 ani dezvolta o putere de 70 de cai, iar astăzi aceeași capacitate cilindrică poate să dezvolte 150 de cai.” 

Conform statisticilor ASF, din categoria șoferilor cu cele mai mari riscuri fac parte tinerii din București, cu vârste sub 30 de ani și mașini cu o putere mai mare de 300 de Kilowati. Din 100 de polițe emise pentru această categorie de șoferi, pentru 12 se deschid dosare de daună, cu pagube medii de aproape 10.000 de lei. Cu noua formulă anunțată de instituție, prima de risc pentru aceștia se ridică la aproape 1200 de lei. Însă valoarea este doar una orientativă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE