Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus joi ca Italia să plătească despăgubiri unui număr de trei migranţi tunisieni, estimând că aceştia au fost supuşi unui tratament "inuman şi degradant" pe insula italiană Lampedusa, relatează AFP.
Cei tei reclamanţi au ajuns ilegal pe coasta Italiei între 2017 şi 2019, înainte de a fi plasaţi într-un centru de primire de pe insula situată la circa 150 de kilometri de coasta Africii de Nord.
În timpul şederii lor de câteva săptămâni, aceştia au fost "supuşi unui tratament inuman şi degradant" în acest centru situat pe insula cu 6.500 de locuitori, a estimat instanţa, care menţionează existenţa a doar două toalete pentru 40 de persoane şi lipsa spaţiului care a forţat unele persoane să doarmă pe saltele în exterior.
"În lipsa oricărei ordonanţe care să justifice reţinerea (lor)", Curtea consideră că reclamanţii au fost "privaţi în mod arbitrar de libertate", a scris CEDO în trei hotărâri separate.
Prin urmare, CEDO a concluzionat că măsurile luate de autorităţile italiene contravin articolului 5 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului, care prevede că orice persoană reţinută are dreptul să fie informată cu privire la motivele detenţiei sale şi trebuie să poată exercita un drept de apel.
Prin urmare, instanţa a ordonat Italiei să-i despăgubească pe cei trei reclamanţi cu suma de 9.000 de euro fiecare.
La mijlocul lunii septembrie, aproape 8.500 de migranţi au ajuns pe insula Lampedusa în trei zile, situaţie care a provocat o criză a infrastructurii insulei.