Până la digitalizarea învățământului și reforme, statul român trebuie să acopere nevoi mai simple. Precum manualele care se "moștenesc" din generație în generație, până ajung file împrăștiate.
Pe lângă faptul că multe dintre cărți nu conțin materia la zi, conform programei, adesea se găsesc într-o stare vizibilă de degradare. La Colegiul Național „Grigore Moisil”, unul dintre cele mai bune din Capitală, "bobocii" de a IX-a au primit manualele în stare deplorabilă, cu pagini rupte ori fără coperți.
În galeria foto de mai jos sunt manualele de Română.
Am stat de vorbă cu unii dintre părinți și am aflat că profesoara de limba română le-a spus copiilor că nu poate lucra de pe ele. Soluția pe care le-a oferit-o: un site de unde să își comande ei înșiși manuale cu conținut similar, de la o altă editură.
La fel s-a pus problema și la matematică: cărți noi, dar din banii părinților.
Ironia face ca anul acesta, atât președintele Klaus Iohannis, cât și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu să fi participat la ceremonia de începere a anului şcolar tocmai la Colegiul Național „Grigore Moisil”. Aici, cei doi au vorbit despre reformele pe care le pregătesc în sistemul de învățământ și despre proiectul „România educată”. Sorin Cîmpeanu a spus chiar că după elaborarea viitorului curriculum va fi nevoie de noi manuale, disponibile şi în format digital.
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a răspuns evaziv solicitării Euronews România de a oferi un punct de vedere.
Vom face verificări, să vedem în ce măsura unitatea școlară putea să reînnoiască stocul de manuale.
Conducerea instituției de învățământ nu a putut fi contactată.