Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apartamentele, tot mai inaccesibile pentru tineri. Pentru a cumpăra un apartament de 2 camere în București e nevoie de 6 ani și jumătate

Pentru a cumpăra un apartament de două camere de 55 de metri pătrați, în România ai nevoie să lucrezi în medie 82 de luni. Adică sub șapte ani.

În Portugalia ai nevoie de peste 13 ani pentru a cumpăra același apartament, potrivit calculelor BNR. Totuși, apartamentele în România se scumpesc de la an la an, acesta fiind unul dintre motivele pentru care tinerii își permit cu greu o locuință și sunt printre europenii care pleacă cel mai târziu din casele părinților.

Pentru achiziția unui apartament de 55 mp fără a face un credit imobiliar sunt necesari aproximativ 12 ani de muncă în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia.

În București, e nevoie de 6 ani și jumătate. De mai mulți ani pentru achiziționarea aceleiași locuințe au nevoie cei care locuiesc în Cluj-Napoca- 11 ani. În Giurgiu, spre exemplu, e nevoie de mai puțin timp, doar 6 ani.

Chiar în condițiile în care avem nevoie de mai puțin timp pentru a putea cumpăra un apartament cu banii pe care îi economisim, locuințele se scumpesc de la an la an.

Prețurile medii ale locuințelor, creștere de 15%

Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au crescut cu 15% în septembrie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, conform unei platforme de imobiliare.

Astfel, luna trecută un apartament de două camere în Capitală a ajuns să coste, în medie, 102.008 euro, iar în Cluj-Napoca, același apartament s-a vândut cu un preț mediu de peste 150 de mii de euro.

Prețurile prohibitive ale apartamentelor sunt principalul motiv pentru care tinerii români aleg să locuiască cu părinții, chiar și după ce au început să lucreze. În medie, tinerii din România devin independenți la 28 de ani.

La polul opus sunt tinerii din țările nordice, care aleg să plece de acasă chiar înainte de a împlini 23 de ani. Nu doar apartamentele scumpe, ci și chiriile. E motivul pentru care 6 din 10 tineri români stau în locuințe supraaglomerate, potrivit Eurostat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE