România este de trei ori sub media europeană, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară. Doar 20% dintre locuințele din România au poliță de asigurare obligatorie, pentru cutremure, alunecări de teren și inundații.
Asta înseamnă că opt din zece dintre proprietarii români nu vor primi ajutor de la bugetul de stat în cazul unui dezastru natural, așa cum prevede legea. Totuși, în ultima vreme, după cutremurele din Gorj și din Turcia interesul românilor pentru asigurările de locuințe a crescut semnificativ.
Cu ce sumă pot fi amendați proprietarii care nu încheie polițe PAD?
Majoritatea sătenilor din localitatea Bodo, județul Timiș au ales să își cumpere polițe de asigurare pentru locuințe, potrivit autorităților locale. Interesul oamenilor pentru asigurări de locuințe este crescut pentru că zona este frecvent inundată.
”Cred că de vreo zece ani am făcut-o. Vecinul meu din stânga are, iar în dreapta nu mai locuiește nimeni, dar a intrat deja apa,” a declarat o localnică.
Faptul că cei mai mulți proprietari din Bodo au încheiate polițe de asigurare pentru locuințe nu este însă reprezentativ la nivel național. Aproximativ 1 milion 850 de mii de locuințe din România au o poliţă obligatorie din cele peste 9,1 milioane de locuințe la nivel național. Asigurarea PAD îi protejează pe proprietari în fața cutremurelor, inundațiilor și incendiilor. Trei sferturi dintre locuințele asigurate sunt în orașe, iar cele mai multe sunt apartamente. Proprietarii care nu încheie polițe PAD ar trebui amendați cu sume între 100 și 500 de lei, însă primăriile nu fac verificări.
”Sincer vă spun, este o situație destul de dificilă și de ingrată pusă pe spatele administrației publice locale, dar angajații primăriei, în momentul în care oamenii vin să îți plătească impozitele, li se recomandă să își asigure și locuința,” a declarat Dan Crașovan, primarul comunei Balinț.
Cât costă polița PAD?
Poliţa obligatorie PAD are un preț standard bazat pe două tipuri de locuințe. Astfel, pentru locuințe de tip A, cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, suma maximă asigurată este de 20.000 de euro. Și asta în condițiile în care poliţa costă 20 de euro pe an. Iar pentru locuințele de tip B, cu pereți exteriori din cărămidă nearsă, suma asigurată este de 10.000 de euro, la un cost al poliței de 10 euro pe an.
În București, unde centrul istoric este foarte expus în cazul unui seism de proporții, găsim 20% din totalul polițelor de asigurare din România. Doar puțin peste 370 de mii de locuințe din Capitală sunt asigurate cu o poliță obligatorie din totalul de 900.000 de locuințe.
Potrivit Autorității de Supraveghere financiară, doar 17% din locuințele din România care au asigurare PAD beneficiază și de protecție extra. Proprietarii acestora au decis să se asigure pentru întreaga valoare. După cutremurele recente din Turcia și Gorj, a crescut cu 170% numărul de oferte trimise de asigurătorii din România față de aceeași perioadă a anului trecut. Rămâne de văzut și câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în polițe de asigurare.
”Vedem un interes accelerat acum, însă tendința a început să se manifeste din perioada pandemiei. Acum vorbim de un interes accelerat,” a explicat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.
Bucureștiul este primul clasat când vine vorba de numărul polițelor de asigurare obligatorii pentru locuințe. Dintre județe, Timiș, Cluj și Brașov au printre cele mai multe locuințe asigurate cu PAD. La polul opus, sunt județele Tulcea, Botoșani, Vaslui și Olt.