În ultimii ani, crizele imobiliare au devenit tot mai frecvente în Europa, afectând națiuni cu o sănătate economică diferită. Portugalia, Turcia și chiar și bogatul Luxemburg se luptă cu provocarea comună de a oferi locuințe accesibile și la prețuri accesibile pentru cetățenii lor.
Prăbușirea numărului de tineri proprietari de locuințe în Portugalia:
În Portugalia, rata de proprietate a locuințelor în rândul tinerilor a scăzut cu 50% în două generații.
În timp ce 55% dintre cei născuți între 1977 și 1986 dețineau o locuință până la vârsta de 25 de ani, doar puțin peste un sfert dintre cei născuți după 1997 au reușit să facă acest lucru.
Acest declin poate fi atribuit unei crize imobiliare, care a dus la o creștere de 8,7% a prețurilor locuințelor în ultimul deceniu.
În ciuda ratei relativ ridicate de proprietate imobiliară din Portugalia, de 70%, aceasta este determinată în principal de generațiile mai în vârstă, lăsând populația tânără să se lupte pentru a-și permite o locuință.
Cetățenii solicită guvernului să pună în aplicare măsuri precum asistența financiară pentru cei care cumpără pentru prima dată, construirea de locuințe mai accesibile și reabilitarea zonelor abandonate.
Probleme de închiriere ale Turciei:
Majorările chiriilor în Turcia au devenit atât de abrupte în ultimul an încât au dus la violențe între proprietari și chiriași, iar presa a raportat 11 morți și 46 de răniți.
Chiriile au crescut în medie cu 121% în ultimul an, iar în orașele mari, precum Ankara și Istanbul, au urcat cu până la 188%.
Acest lucru se datorează mai multor factori, printre care o criză a costului vieții, inflația ridicată și un aflux de persoane strămutate în urma cutremurului devastator care a lovit țara în februarie.
Guvernul a plafonat creșterile chiriilor imobiliare la 25% pentru gospodării și le-a aliniat la rata oficială a inflației pentru întreprinderi.
Cu toate acestea, experții spun că măsurile nu au făcut decât să sporească tensiunile, determinându-i pe mulți proprietari să folosească orice mijloace - inclusiv cele ilegale - pentru a evacua chiriașii și a găsi alții noi, gata să plătească prețuri mai mari.
Aproximativ 47.000 de procese de evacuare și alte 100.000 privind creșteri ilegale ale chiriei au fost deschise în primele șase luni ale acestui an, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2022, potrivit presei turce.
Chiar și bogatul Luxemburg se confruntă cu probleme legate de locuințe:
Locuitorii Luxemburgului pot fi clasificați ca fiind cei mai bogați din Uniunea Europeană, dar costul foarte ridicat al achiziționării sau închirierii unei locuințe în această țară a făcut ca traiul acolo să fie aproape imposibil pentru unii.
Pascale Zaourou, profesoară și mamă a trei copii, a trebuit să aștepte cinci ani înainte de a avea acces la râvnitele locuințe sociale.
"Pe piața privată, închirierea unui apartament cu două camere costă cel puțin 2.000 de euro - este dificil cu un singur venit", a declarat ea pentru AFP la o demonstrație recentă în orașul Luxemburg.
"Locuințele la prețuri accesibile sunt puține, în special pentru tineri și pentru familiile monoparentale", a mai spus ea.
Antoine Paccoud, cercetător la Observatorul pentru locuințe, care compilează date care să orienteze politica guvernamentală, a susținut acest sentiment.
"Din ce în ce mai mulți luxemburghezi trec granița pentru a locui în Germania, Belgia sau Franța doar pentru că chiriile și prețurile proprietăților sunt mai mici", a spus el.
În capitală, apartamentele nou-construite se vând cu 13.000 de euro pe metru pătrat, iar cele mai vechi cu 10.700 de euro. Costul mediu al unei case este de 1,5 milioane de euro.
Chiriile au crescut cu 6,7% între iunie 2022 și iunie 2023, mult mai rapid decât rata inflației de 3,4% în această perioadă.
Criza locuințelor a devenit principala problemă în cadrul viitoarelor alegeri legislative din Luxemburg. Ambele partide politice majore s-au angajat să ia măsuri pentru a aborda această problemă.
Cum stau lucrurile în România
Potrivit unei analize făcute de Deloitte, locuinţele din România sunt printre cele mai accesibile din Europa, după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, cu un preţ mediu de 1.417 euro/mp pentru o locuinţă nouă, în creştere de la 1.266 euro/mp în 2021.
Datele arată că un român are nevoie în medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuinţă de 70 mp, ceea ce plasează ţara noastră pe locul al şaselea în topul accesibilităţii, după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) şi Italia (6,2).
În România, cel mai scump oraş este Cluj-Napoca, cu 2.363 euro/mp şi o creştere de 21,8% faţă de anul anterior, în timp ce Bucureştiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 euro/mp.