Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANM: Este posibil să fie emis și cod roșu. Ploile vor afecta vestul și nord-vestul țării

Vremea se va schimba începând din această seară. Într-o mare parte din țară, vom avea parte de ploi abundente, descărcări electrice și vânt puternic. Acum, meteorologii se pregătesc să analizeze datele strânse peste noapte, în baza cărora vor decide ce coduri de avertizare ar trebui emise.

Meda Andrei, meteorolog ANM, a explicat la Euronews România că situația se va agrava treptat începând de mâine după-amiază și va culmina luni. De mâine dimineață, ploile vor începe în vestul țării (Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și Oltenia), iar până luni dimineață, întreg teritoriul României va fi traversat de un front atmosferic rece. Acesta va aduce nu doar ploi abundente, ci și o scădere accentuată a temperaturilor.

Meda Andrei, meteorolog ANM: „Deocamdată este liniște până mâine mâine după-amiază, mai degrabă mâine seară. De asemenea, pe parcursul zilei de duminică, deci cam de mâine minorele prânzului, încet, încet, până luni, situația se va agrava, în sensul că ploile vor cumpirinde treptat întreaga țară și vor fi în multe regiuni din țară abundente, Mâine, acestea vor apărea în partea de vest a țării, adică prin Banat, Crișana, Maramureș, partea de vest a Transilvaniei, de asemenea vestul Olteniei, apoi se vor extinde, astfel că până luni dimineață toată țara va fi traversată de frontul atmosferic care va aduce aceste ploi. Este vorba de un front atmosferic rece care în afară de ploi, va determina și o scădere accentuată a temperaturilor. Dacă până acum am avut avem și astăzi temperaturi foarte ridicate, pentru această dată, ieri, de exemplu, mercurul din termometre a urcat până la 34° în partea de sud a țării, de exemplu.”

Temperaturi în scădere și ploi torențiale

Dacă astăzi temperaturile sunt încă ridicate, ajungând chiar la 34°C în sudul țării, luni valorile nu vor mai depăși 20°C, excepție făcând doar sud-estul țării, unde acest prag poate fi depășit ușor. Odată cu acest front atmosferic rece, precipitațiile vor fi abundente în multe regiuni, iar în zonele montane la altitudini de peste 1.600-1.700 metri, ploaia se va transforma în lapoviță și ninsoare.

Meda Andrei,meteorolog ANM: „Ulterior, luni, să spunem, nu vor mai fi temperaturi care să treacă de 20° decât în mod excepțional în partea de sud-est a țării. Așadar, răcire accentuată, ploi pe ar extinse și de asemenea acesta rece în zona de munte, la altitudini cel mai probabil de peste 1600-1.700m deci la zonele mai înalte să transforme ploaia și în lapoviță și ninsoare. Nu va fi pe arii extinse, dar trebuie menționat și acest lucru, pentru că se va întâmpla, însă. Nu este prima ninsoare din acest an. Am avut acum câteva săptămâni pe Transalpina câțiva fulgi.

Nu astăzi este vreme frumoasă, la fel și mâine, în prima parte a zilei, după aceea încet încet să adună norii și cel mai probabil spre seară și în cursul nopții să fie ploi care să depășească izolat 20-30l/m² în partea de vest și de nord-vest a țării. Deci până mâine, până duminică dimineață, acestea vor fi zonele, intensitatea mai mare fiind așa mai spre dimineață. Nu la început intervalului, ci spre dimineață. Dar atenție, pentru că se va modifica masa de aer. Aici este foarte caldă și va veni din spate o masă de aer foarte rece. Va fi și instabilitate, prin urmare și intensificări ale vântului vor. Nu vor fi ploi liniștite, vor fi averse ce pot avea chiar și caracter torențial, iar așa a izolat o vijelie, o grindină.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE