Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajații din Parlament, în grevă japoneză. Ei sunt nemulțumiți de creșterea salarială doar cu 10%. Reacția lui Ciolacu

Ziua și protestul în Parlament. După angajații Cancelariei premierului, și cei din Parlament au protestat. Zeci de funcționari publici au mers cu pancarte pe holul Parlamentului nemulțumiți de creșterea salarială de 10%, în două etape, anunțată de Guvern.

Atât și-a permis statul acum, le-a transmis premierul angajațiilor din Parlament care vor majorări între 25 și 30% și pentru care au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat.

Angajații din Parlament, în grevă japoneză

Reprezentanți ai patru sindicate din Senat și din Camera Deputaților au luat parte la protest. Angajații spun că au înaintat o cerere de majorare salarială cu 25-30 la sută încă din luna decembrie a anului trecut. Nu au primit, însă, vreun răspuns nici de la Guvern, nici de la Ministerul Muncii, cele două instituții spre care s-a îndreptat solicitarea lor.

Angajat: "Noi înțelegem nevoile Guvernului, dar vrem și factorii de decizie să înțeleagă nevoile salariaților din legislativul țării. Rata inflației, din 2017 până acum, este de peste 40 la sută. Nouă nu ni s-au mai mărit salariile din 2017. Am muncit în tăcere 30 de ani, dorim să se vadă și să se audă glasul nostru".

Protestul a venit la două săptămâni după o acțiune similiară a angajaților Guvernului și la cinci zile după ce Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede creşteri salariale de 10%, în două tranșe, în iunie și septembrie, pentru anumite categorii de bugetari.

Atât și-a permis Executivul acum, a transmis, de la Râmnicu Sărat, premierul ca replică la protestul din Parlament.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: "Atât și-a permis Guvernul în acest moment, s-au mărit salariile la profesori, în sistemul de sănătate, cred că acestea au fost prioritățile României în acest moment. Am intervenit acum pentru ultima oară într-o anvelopă pe care am stabilit-o cu ministrul Finanţelor, pe care să ne-o putem permite, pentru a nu aduce un dezechilibru macroeconomic şi s-au mărit în două tranşe, 5 cu 5%”.

Angajații din Parlament spun că, în situația în care solicitările lor nu vor fi rezolvate, vor intra în grevă generală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE