Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ: Sătenii plătesc preţul întreg pentru lemnul de foc, în timp ce orăşenii primesc subvenţii pentru facturile la gaz

Comunităţile locale din spaţiul rural, cele mai afectate de sărăcia energetică, plătesc preţul întreg pentru lemnul de foc cu care se încălzesc şi gătesc, în timp ce orăşenii beneficiază de subvenţii de la Guvern pentru facturile la gaz şi electricitate, arată o analiză WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.

”În toiul iernii, autorităţile accentuează inegalitatea socială şi refuză să ajute cele peste 2,5 milioane de gospodarii care se încălzesc cu lemne şi care reprezintă 85% din spaţiul rural. În schimb, practică un dublu standard, adică acordă subvenţii unei categorii de populaţie şi o ignoră pe alta, deşi ambele se confruntă cu aceeaşi problemă. Acest lucru trebuie să înceteze”, susţin autorii analizei.

Soluţia: Lemnul de foc să fie subvenţionat condiţionat

Totodată, reprezentanţii WWW România precizează că subvenţia existentă nu se aplică pentru locuitorii din sate, adică pentru 2,5 milioane de gospodării, ”pentru că ei nu au reţea de gaze, se încălzesc cu lemne, încă”.

”Autorităţile nu-i ajută exact pe cei care sunt cei mai afectaţi de sărăcia energetică. Decizia recentă de a porni programul 'Rabla pentru sobe' este foarte bună, dar nu suficientă. Ce sunt aceştia forţaţi să facă ca să supravieţuiască? Să cumpere lemn la negru, pe care poate li-l aduce acasă vreun 'binevoitor'. Ştie el de unde. Fiecare se descurcă cum poate, este pe cont propriu. Cine pierde? Oamenii care nu au avut norocul să ajungă şi pe strada lor o infrastructură energetică modernă. Pădurea, pentru că sunt încurajate exploatările ilegale. Bioeconomia forestieră, pentru că lemnul de calitate ajunge să fie folosit ca lemn de foc. Şi statul român, pentru că nu încasează taxe dacă lemnul este nefiscalizat şi pentru că generează politici care alimentează erodarea statului de drept”, precizează sursa citată.

Conform cercetării, Guvernul a încercat anul trecut să rezolve problema lemnului de foc plafonând preţul, ceea ce a dus la o avalanşă de efecte negative secundare precum dezvoltarea pieţei negre, creşterea exportului şi a preţului acestuia.

”Soluţia este însă alta: aşa cum autorităţile subvenţionează facturile la gaz şi electricitate, să subvenţioneze şi achiziţia lemnului de foc. În plus, "ajutorul pentru încălzire", acordat populaţiei defavorizate, să poată fi folosit pentru achiziţia unui lemn al cărui preţ este subvenţionat, nu al celui scump, cum este cazul acum. Subvenţia să fie valabilă însă doar dacă sătenii arată bonul fiscal, care demonstrează că au cumpărat legal lemnul de foc. În felul acesta, fără a crea distorsiuni în piaţă, statul ar reuşi să scoată la iveală piaţa neagră, pentru că lemnul subvenţionat ar fi mai ieftin decât cel ilegal”, mai arată autorii studiului.

În plus, lemnul şi produsele derivate din lemn pentru încălzirea locuinţelor trebuie subvenţionate condiţionat, astfel încât să încurajeze utilizarea lemnului uscat/zvântat sau a brichetelor/peleţilor.

”În felul acesta, investim într-o infrastructură forestieră care poate contribui la creşterea eficienţei energetice, la decarbonizarea şi reducerea poluării aerului. Mai mult, statul ar reuşi să recupereze o parte din bani prin fiscalizare şi ar diminua exploatările ilegale, care îşi găsesc desfacerea în principal ca lemn de foc. Ar fi un ajutor de stat ce ar genera o situaţie în care toată lumea are de câştigat”, precizează reprezentanţii WWF România.

WWF România - Fondul Mondial pentru Natură, parte a WWF Internaţional, este una dintre cele mai importante organizaţii de mediu. Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt: Maramureş, Transilvania, Sud-vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării.

WWF - Fondul Mondial pentru Natură este cea mai mare organizaţie de protecţie a mediului din lume şi este prezentă de peste 60 de ani, în peste 100 de ţări, pe 6 continente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE