Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul va plăti în rate creșterile uriașe de salarii. ÎCCJ și Parchetul General au decis majorarea retroactivă a salariilor cu 25%, începând cu 2018

Ministerul de Finanțe va plăti în rate creșterile de salarii ale judecătorilor și procurorilor. Asta după ce Înalta Curte și Parchetul General au decis să majoreze retroactiv toate veniturile cu 25%, începând cu 1 ianuarie 2018.

Hotărârea vine după ce mai multe instanțe din țară au stabilit că personalul din justiție ar fi trebui să încaseze salarii mai mari în ultimii cinci ani.

După ce mai mulți angajați din sistemul judiciar au câștigat în instanță majorarea retroactivă a salariului în perioada 2018-2023, ÎCCJ și Parchetul General au stabilit să majoreze toate salariile cu 25%, pentru uniformizarea veniturilor.

Din acest motiv, Ministerul de Finanțe a căutat soluții prin care plata acestei diferențe să nu impacteze atât de mult bugetul. Astfel, s-a găsit varianta plății în rate a acestui salariu, între salariul pe care ar fi trebuit să îl primească magistrații și procurorii în ultimii cinci ani și cel actual.

De exemplu, anul viitor se va plăti 5% din această diferență, în 2026 10% din această diferență și tot așa până în 2029 până când procentul va crește până la 35% și toți angajații vor fi la zi cu banii pe care angajații ar fi trebuit să îi încaseze în ultimii cinci ani.

De asemenea, toate aceste majorări retroactive vor fi luate în calcul și pentru pensiile celor din sistemul judiciar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE