Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Algocalminul și alte analgezice, verificate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Specialiștii investighează gravitatea reacțiilor adverse

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) investighează efectele nocive pe care le are metamizolul, substanța pe care o conțin medicamente precum: Algocalmin, Novocalmin sau Locamin. Analgezicele folosite pentru durere sau febră ar putea cauza o afecțiune care poate fi fatală, spun specialiștii. Analiza făcută de EMA vine ca urmare a unei cereri făcute de autoritățile din Finlanda. Acestea susțin că încă sunt raportate reacții adverse rare după administrarea medicamentelor cu metamizol, deși recent au fost luate măsuri care să scadă riscul apariției lor.

Algocalminul și alte analgezice, verificate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)

Reporter: Ați luat vreodată Algocalmin?

Femeie: Da. Pentru dureri. Este foarte bun.

Femeie: Am luat pentru dureri de cap.

Reporter: Cu recomandare de la medic, fără?

Câteodată ca automedicație, așa cum face lumea.

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România: „Din punctul nostru de vedere, nu este un medicament care să fie recomandat cu predilecție în cabinetele stomatologe. În stomatologie, de obicei, noi folosim substanțe pe bază de ibuprofen, diferite concentrații 200-400mg”.

Românii, campioni la consumul de medicamente, folosesc și cunoscutul Algocalmin. De anul trecut, el poate fi eliberat doar cu rețetă. Agenția Europeană a Medicamentului verifică cât de grave sunt efectele adverse pe care le pot avea analgezicele care conțin metamizol. Agranulocitoza este un efect secundar. Înseamnă scăderea numărului de celule albe numite granulocite.

Beatrice Speteanu, farmacist și preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor: „Ele scad, ele scad la un prag de infecție, de infecția care poate să fie la letală. Deci, pur și simplu pacientul ar trebui pus într-o bulă. El este foarte ușor susceptibil la orice infecție banală care îl poate ucide”.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Agranulocitoza, pe care o produce în anumite cazuri, foarte rar, între unu la 10.000 și unu la 100.000 de cazuri, era cunoscută. Deci, nu este o chestiune necunoscută, apare în prospectul acestui produs dintotdeauna. Știți bine că orice produs farmaceutic are și efecte adverse, așa că nu avem un motiv de îngrijorare, așteptăm rezultatul acestei investigații sau recomandările Agenției”.

Farmaciștii spun că este binevenită această investigație, deoarece și medicamentele vechi pot avea reacții încrucișate. Spre exemplu, metamizolul poate crește concentrația altor medicamente care sunt administrate concomitent de un pacient. De asemenea, nu trebuie subestimate reacțiile adverse pe care le poate avea această substanță.

Beatrice Speteanu, farmacist și preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor: „Reacții alergice, care sunt destul de frecvente, de la urticarie până la cele chiar foarte severe cutanate, care pot fi și ele letale, de la sindromul Stevens-Johnson, dar de asemenea și în ceea ce privește efectele hematologice, pe sânge, care la fel pot fi letale. Într-adevăr, foarte puține persoane pot ajunge la aceste efecte secundare. El este un medicament care se eliberează strict pe bază de rețetă și să fie folosit în caz de urgență, când celelalte medicamente nu-și mai fac efectul”.

Medicamentele care conțin această substanță sunt autorizate în 18 țări din Uniunea Europeană, printre care și România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE