Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Euronews România, că recomandă vaccinarea cu doza a treia sau a patra a vaccinului anti-COVID, în condițiile în care în țara noastră există o stare de alertă epidemică din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri cu virusul gripal și cu virusul SARS-COV-2.
Întrebat dacă în România a fost depistat Kraken, noua tulpină de COVID, dr. Rafila a explicat că această variantă a fost descoperită și în țara noastră, însă nu este una dominantă.
„Da, există și în România (tulpina Kraken, n.red). S-a izolat această tulpină XBB. Este tot o variantă de Omicron. Nu este tulpina dominantă. În România continuă să fie BA4 și BA5.
Cazuri mai multe cu această tulpină sunt în SUA. Ea se transmite chiar mai ușor decât alte variante de Omicron. Din fericire, nu există niciun fel de evidență în momentul de față care să arate că îmbolnăvirile ar fi mai grave. Dimpotrivă, marea majoritate a cazurilor sunt ușoare și lucrul ăsta este încurajator”, a afirmat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila, despre tulpina Kraken de COVID-19. „Chiar dacă este mai transmisibilă, nu produce forme mai grave de boală”
„Nu credem că sistemul de sănătate va fi pus cumva în dificultate de îmbolnăvirea cu această tulpină. Chiar dacă este mai transmisibilă, nu produce forme mai grave de boală”, a spus ministrul Sănătății.
Din acest motiv, Alexandru Rafila le-a recomandat românilor să se vaccineze cu „ultima variantă de vaccin disponibilă care este împotriva tulpinii circulante în acest moment în România și în Europa - Omicron BA5 și BA5”.
„De ceva timp în România au sosit dozele adaptate tulpinilor circulante și recomandăm vaccinarea cu doza a treia sau a patra cu această variantă nouă a vaccinului. (...)
Nu este adaptat acestei tulpini, dar, din observații, cel puțin până în momentul de față, vaccinul își demonstrează utilitatea și față de această tulpină, nu în sensul reducerii transmisibilității, ci în sensul protecției față de formele complicate”, a precizat el.
Ministrul Sănătății: „Vaccinarea reprezintă în continuare o soluție foarte bună pentru a preveni boala și formele complicate”
„E important să înțeleagă lumea, mai ales cei care au afecțiuni cronice că vaccinarea reprezintă în continuare o soluție foarte bună pentru a preveni boala și formele complicate, fie că vorbim despre vaccinarea împotriva gripei sau a noii variante de coronavirus”, a afirmat Rafila.
Purtarea măștii, recomandată în locurile aglomerate
Cât despre recomandarea făcut de Organizația Mondială a Sănătății privind purtarea măștii în timpul zborurilor și în spațiile aglomerate, ministrul Sănătății a afirmat că și autoritățile române au elaborat un set asemănător de sfaturi.
„Am elaborat un set de recomandări pentru populația generală, pentru angajatori, pentru copiii care merg la școală. Una dintre recomandări era de utilizare a măștii acolo unde există aglomerație, pentru că masca este o barieră mecanică și riscul de transmitere a unei boli transmisă pe cale respiratorii e mai mic în cazul utilizării măștii.
E o recomandare și din partea OMS. Niciun fel de obligativitate.
Am mai călătorit cu avionul și sunt persoane care pe toată durat zborului folosesc masca. Nu e decât o opțiune personală care are ca rol protejarea sănătății individuale și a uneori a sănătății comunității și familiei în care trăiești”, a concluzionat el.