Cele 27 de spitale incluse inițial în finanțarea prin PNRR vor fi construite în continuare, cu bani din alte surse de finanțare. Mare parte din sumă va fi asigurată de Banca Europeană de Investiții. Precizarea vine din partea lui Alexandru Rafila, după ce, suma alocată Ministerului Sănătății prin PNRR a fost diminuată cu 700 de milioane de euro.
"Când am venit la Ministerul Sănătăţii (...), am găsit blocaje pe toată linia, de sus până jos. Centrele de mari arşi - blocate, spitalele regionale - blocate, foarte multe proiecte blocate. Deci a trebuit să lucrăm foarte mult ca să le deblocăm şi, în momentul de faţă, nu numai că sunt funcţionale, lucrurile se întâmplă, se fac fundaţii de spitale. (...) Aceste spitale (cele 27 din lista aprobată de Guvern cu finanţarea iniţială prin PNRR - n.r.) vor continua să se facă, dar nu din banii de la PNRR, ci din banii de la BEI. (...) Am văzut - într-un mod demagogic şi aş spune fără niciun fel de caracter - în spaţiul public declaraţii ale unui fost ministru. (...) Domnule magician, MS nu a pierdut niciun ban, şi-a făcut treaba, a deblocat toate proiectele pe care le-aţi blocat, a reuşit să încheie toate prevederile legate de investiţiile în Sănătate, iar reducerea nu e de la MS, ci de la Comisia Europeană, care a scăzut suma alocată României, iar MS a găsit soluţia. Iar soluţia este de a finanţa exact aceleaşi proiecte în continuare, alături de multe alte proiecte, din împrumutul de la BEI", a spus ministrul Rafila.
Inițial, Ministerul Sănătății avea la dispoziție 2,4 miliarde de euro din fondurile de reziliență. Rafila a declarat că cele 27 de spitale, aprobate printr-o hotărâre de guvern vor fi construite și finalizate în 2027.
Ce spune fostul ministru Vlad Voiculescu?
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat, într-o postare pe o rețea socială, că PNL și PSD, taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente și cele noi. Comisia Europeană a redus fondurile alocate României pentru că PIB-ul estimat în PNRR a fost depășit de PIB-ul real. Astfel, România trebuie să reducă finanțarea nerambursabilă cu 2,1 miliarde de euro.
"Acum câteva săptămâni începuseră deja o campanie de aruncat vina asupra unui spital din subordinea ASSMB pentru a pregăti mediatic terenul pentru vestea asta: au pierdut 740 de milioane pentru spitale. Ce înseamnă 740 de milioane de euro? Păi... vreo 14 - 15 spitale de copii precum cel construit de Asociaţia "Dăruieşte Viaţă" din banii a sute de mii de donatori şi mii de companii", a scris Voiculescu pe pagina sa de Facebook.