Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegerile care schimbă istoria Europei. Cum pot influența rezultatele alegerilor soarta războiului din Ucraina

În afară de alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, alegerile viitoare din mai multe națiuni est-europene ar putea afecta – sau determina – viitorul Ucrainei. Alegerile sunt programate să aibă loc în patru națiuni est-europene la sfârșitul anului 2024, care pot afecta peisajul geopolitic local și, odată cu aceasta, viitorul Ucrainei.

Moldova, cursa electorală între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Urme de elemente pro-ruse au fost raportate în toate cele patru națiuni. În timp ce doar două dintre ele – Moldova și România – se află la ușile Ucrainei, alegerile din Bulgaria și Georgia pot avea, de asemenea, un impact direct asupra Ucrainei. Actuala președinte pro-UE, Maia Sandu, încearcă să-și asigure al doilea mandat. 

Principalul ei adversar, fostul procuror Alexandr Stoianoglo, este susținut de Partidul Socialiștilor, în mod tradițional pro-rus, în timp ce candidează pe o platformă neutră-Moldova. 

Dacă niciun candidat nu câștigă 50% din voturi, pe 3 noiembrie va avea loc un alt tur. Chișinău a susținut în ianuarie că Moscova încearcă să destabilizaze țara prin regiunea sa separatistă Transnistria, susținută de separatiști pro-ruși. De asemenea, Chișinăul a acuzat Moscova că se amestecă în alegerile moldovenești prin plata alegătorilor. În ziua alegerilor prezidențiale, moldovenii vor vota, de asemenea, într-un referendum privind aderarea țării la UE, blocul a început discuțiile de aderare cu Ucraina și Moldova în iunie. 

Georgia, alegerile parlamentare și legea controversată a „Influenței Străine”

Georgia urmează să organizeze alegerile parlamentare pe 26 octombrie. Alegerile marchează primul eveniment politic major după ce Tbilisi a adoptat controversata „lege a influenței străine” – modelată după legislația similară a Rusiei – propusă de partidul de guvernământ Georgia Dream.

Bulgaria, criza politică și alegerile parlamentare

Bulgaria urmează să organizeze alegerile parlamentare pe 27 octombrie - al șaptelea alegeri în patru ani după ce o altă încercare de a forma un guvern a eșuat.

Criza politică din Bulgaria a împiedicat țara să aibă o conducere stabilă, iar acest blocaj continuu este exploatat de forțele politice care susțin o abordare pro-rusă.

Impactul acestor alegeri asupra Ucrainei ar putea fi indirect, dar semnificativ. O Bulgarie instabilă politic poate slăbi unitatea NATO și UE în regiune, în special în fața războiului din Ucraina.

Alegeri prezidențiale și parlamentare în România

România va organiza alegeri prezidențiale la sfârșitul anului 2024, iar rezultatul acestora este esențial pentru stabilitatea regională.

Fiind un aliat cheie al NATO și UE, România are un rol important în susținerea Ucrainei în conflictul său cu Rusia. Orice schimbare politică în direcția unei guvernări mai pro-ruse în România ar putea slăbi sprijinul pentru Kiev și ar afecta coordonarea internațională împotriva Moscovei.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?

Calendar alegeri 2024:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE