Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXPLAINER: Ce este un referendum local, cum este organizat și în ce condiții sunt validate rezultatele

Pentru ca referendumul local propus de Nicușor Dan în București să aibă loc, trebuie parcurse câteva etape. Un prim pas a fost deja făcut. Cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum au intrat de ordinea de zi a ședinței Consiliului General de luni, 21 octombrie. Iată ce un referendum local și care e procedura organizării.

Ce este un referendum local

Pe scurt, o consultare a cetățenilor.

În România, referendumurile pot fi naţionale sau locale. Referendumul local se poate organiza în toate satele şi localităţile componente ale comunei sau oraşului ori numai în unele dintre acestea.

În cazul de față, vorbim despre un referendum local propus de Nicușor Dan – realizat la nivelul Capitalei.

Ce vor fi întrebați bucureștenii la referendumul local

Locuitorii Bucureștiului sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului. Nicușor Dan a stabilit deja și care sunt întrebările pentru bucureșteni:

„Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin DA sau NU sunt următoarele:

  1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”

Pe scurt, Nicușor Dan îi cheamă pe bucureșteni pentru a decide cine răspunde de urbanismul orașului şi cum vor fi împărţiți banii între Primăria Capitalei şi Primăriile de sector.

În mod normal, un referendum local poate fi organizat în anumite situații, cum ar fi:

  • Pentru demiterea primarului;
  • Pentru dizolvarea consiliilor locale;
  • Pentru modificările unităţilor administrativ-teritoriale;
  • Pentru consultarea comunităţilor locale pe probleme de interes local deosebit.

În cadrul unui referendum, populaţia poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme de interes naţional sau local, după caz, precum şi cu privire la revizuirea Constituţiei sau la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate.

Problemele supuse referendumului local sunt stabilite de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui Consiliului Judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni. Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective majoritate simplă.

Astfel de consultări pot fi organizate într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În cazul de referendumului local în București, Nicușor Dan a stabilit deja data: duminică, 24 noiembrie 2024, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

În ce condiții este validat un referendum?

Referendumul - naţional sau local - este valabil dacă: la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Cine suportă cheltuielile unui referendum local?

Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea unui referendum local sunt suportate din bugetul comunei, oraşului sau judeţului, după caz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE