Israelienii merg astăzi din nou la vot, pentru a cincea oară în mai puțin de patru ani. Secţiile de votare s-au deschis la ora 07:00 în toată ţara şi în Ierusalim, şi urmează să se închidă la 22:00.
Autorităţile au întărit măsurile de securitate și circa 18.000 membri ai forţelor de securitate vor fi desfăşuraţi, când sunt aşteptaţi la urne aproximativ 6,8 milioane de alegători, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei.
Fostul premier şi actualul lider al opoziţiei Benjamin Netanyahu speră la o revenire, în urma votului de marţi. Ultimele sondaje arată că partidul său, Likud, ar putea redeveni cea mai puternică formaţiune din parlamentul israelian, Knessset. Nu este însă clar dacă o coaliţie pro-Netanyahu va putea crea o majoritate.
"Se întoarce Netanyahu la putere? Aceasta este întrebarea la care israelienii se gândesc astăzi, dar cred că această rundă (de alegeri - n.red.) nu este doar despre Netanyahu. Pentru că Netanyahu a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și face partenerii să fie cât mai puternici, iar singura creație pe care putem spune că Netanyahu a adus-o în politica israeliană, și nu a fost niciodată atât de dominantă în politica israeliană, este partidul de extremă dreapta numit Sionismul Religios", spune dr. Gayil Talshir, lector la catedra de Științe Politice a Universității Ebraice.
Cât ar putea obține Likud
În istoria de 74 de ani a Israelului, nici o formațiune politică nu a câștigat majoritatea în Knesset. Așa că, după fiecare scrutin, orice prim-ministru a fost nevoit să formeze alianțe pentru a aduna o majoritate. Acum, datele arată că partidul lui Netanyahu ar putea obţine 60 din 120 de locuri ale parlamentului unicameral.
"Este pentru prima dată când Netanyahu, împreună cu partenerii săi extremiști din formațiunea Sionismul Religios, ar putea, de fapt, cu ultra-ortodocșii, să pună la punct o coaliție și o majoritate care ar amenința democrația israeliană. Pentru că principalul lucru de pe agenda lor (Netanyahu vrea personal să-și anuleze propriul proces, alături de ceilalți parteneri ai guvernului Netanyahu, în cazul în care vor ajunge la putere) este să schimbe echilibrul dintre justiție și parlament și guvern", mai spune aceasta.
Fostul premier Benjamin Netanyahu este judecat pentru corupție. Prezenţa la vot a populaţiei arabe ar putea fi decisivă. Minoritatea arabă reprezintă circa 20% dintre cei 9,4 milioane de cetăţeni ai Israelului. În alegerile de anul trecut, treisprezece partide au fost alese în parlamentul unicameral. Benjamin Netanyahu a fost cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, iar partidul său Likud s-a clasat pe primul sau al doilea loc în ultimele patru alegeri.