Israelienii se pregătesc să meargă la vot pe 1 noiembrie, pentru a cincea oară în mai puțin de patru ani. Cu puțin timp înainte de votul pentru un nou Parlament, sondajele arată că un sfert din cele 120 de locuri în legislativ ar fi ocupate de partidele religioase.
Pentru israelieni, această nouă rundă de alegeri parlamentare pare deja o obișnuință. Este o de acum clasică înfruntare între fostul premier Benjamin Netanyahu, care este judecat pentru corupție, și o constelație de partide din întregul spectru politic care cred că Netanyahu nu este în stare să guverneze. În tot acest tumult, cei mai liniștiți sunt cei care răspund de organizarea scrutinului.
„Suntem în ultima etapă a alegerilor, am început distribuirea a aproximativ 12.000 de buletine de vot în toată țara, în bazele militare, în închisori, spitale, avem buletine speciale pentru pacienții bolnavi de COVID, vom îndeplini toate obiectivele, așa cum am făcut la toate alegerile anterioare”, a explicat Yaacov Harari, adjunct, comitetul electoral central.
Niciun partid nu a obțiunt majoritatea în Knesset
Israelienii votează pe partide, iar în istoria de 74 de ani a țării, nici o formațiune nu a câștigat majoritatea în Knesset. Așa că, după fiecare scrutin, orice prim-ministru a fost nevoit să formeze alianțe pentru a strânge o majoritate.
„A devenit deja o rutină în ultimii trei ani și jumătate, cu cinci runde de alegeri, deja ne-am antrenat în chestia asta. Ceea ce sper și ceea ce toată lumea speră este ca acestea să fie ultimele alegeri pentru perioada următoare”, a mai spus Yaacov Harari, adjunct, comitetul electoral central.
În alegerile de anul trecut, treisprezece partide au fost alese în parlamentul unicameral. Benjamin Netanyahu a fost cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, iar partidul său Likud s-a clasat pe primul sau al doilea loc în ultimele patru alegeri.