Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat duminică că Teheranul a respins propunerea de negocieri directe venită din partea președintelui american Donald Trump, în legătură cu programul său nuclear, scrie Politico.
Aceasta este prima confirmare oficială a răspunsului Iranului la scrisoarea lui Trump. Pezeshkian a precizat că, deși discuțiile directe au fost refuzate, Iranul rămâne deschis pentru negocieri indirecte.
Nu este clar dacă Trump va accepta acest tip de dialog. De la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul în 2018, negocierile indirecte nu au avut succes.
Între timp, Statele Unite și Israelul au avertizat că nu vor permite Iranului să obțină arme nucleare, alimentând temerile privind o posibilă confruntare militară.
Iranul continuă să îmbogățească uraniu la niveluri apropiate de cele necesare pentru fabricarea unei bombe nucleare – un proces folosit de obicei doar de țările care dețin arme atomice.
Iranul susține că programul său nuclear este strict pentru scopuri pașnice, dar tensiunile cu SUA au crescut, mai ales după prăbușirea armistițiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza.
De la revenirea sa la Casa Albă, Trump a insistat că Iranul nu trebuie să obțină arme nucleare. În plus, un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din februarie arată că Iranul și-a accelerat producția de uraniu.
Relațiile dintre Trump și Iran au fost tensionate încă din primul său mandat. În 2018, el a retras unilateral SUA din acordul nuclear cu Teheranul și a impus sancțiuni dure, afectând grav economia iraniană.
În replică, Iranul a lansat atacuri asupra unor nave și a fost acuzat că a lovit infrastructura petrolieră a Arabiei Saudite.
În 2020, Trump a ordonat asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani într-un atac cu dronă în Bagdad, ceea ce a amplificat și mai mult tensiunile dintre cele două țări.