Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Activiștii încep proceduri legale împotriva politicii Regatului Unit de a trimite migranții în Rwanda

Organizația britanică de activiști care apără drepturile omului, Asylum Aid, a declarat vineri că a înaintat acțiuni legale împotriva politicii guvernului britanic de a trimite imigranții în Rwanda. Această politică urmează să intre în vigoare, sub presiunile prim-ministrul Rishi Sunak, în câteva săptămâni.

Parlamentul a adoptat o lege luna trecută care oferă oportunitatea pentru Marea Britanie de a trimite imigranții care ajung fără acte în Rwanda. Adoptarea acestei legi, declară Sunak, are ca obiectiv descurajarea migranților care pornesc într-o călătorie periculoasă spre Marea Britanie pe ambarcațiuni mici.

Noua lege vine ca un răspuns la hotărârea Curții Supreme a Regatului Unit care a declarat că această politică de migrare este ilegală și încalcă drepturile omului. Parlamentul, însă, afirmă că Rwanda este o țară sigură pentru ca această procedură să fie una de succes.

Asylum Aid a declarat că într-un document publicat de guvern în această săptămână, în care este comunicat că Rwanda este o destinație sigură, are multe probleme de exprimare, mai ales în cazul în care migranție vor să facă recurs la decizia guvernamentală de a fi trimiși în Rwanda.

„Am inițiat această acțiune legală pentru a ne asigura că Ministerul de Interne ia în considerare în mod corespunzător cazurile individuale care sunt împotriva călătoriei spre Rwanda, inclusiv pe motivul că migranții pot fi trimiși înapoi din locul din care au fugit,” a spus Alison Pickup, directorul executiv al Asylum Aid.

Sunak și politica migranților

Sunak, care a făcut din această lege una dintre politicile sale principale, speră că primele zboruri vor pleca în următoarele 10 săptămâni. El spune că planul va distruge modelul de afaceri al traficanților de persoane care au adus zeci de mii de migranți peste Canalul Mânecii în bărci mici.

Oponenții săi numesc planul, care a costat deja guvernul sute de milioane de lire, o strategie costisitoare.

Săptămâna aceasta, guvernul a anunțat că a început să rețină migranți pentru a-i trimite în Rwanda.

„Există o lipsă de informații cu privire la momentul în care zborurile către Rwanda vor decola și cine va fi în ele, dar guvernul a declarat clar că este hotărât să acționeze rapid, deoarece am existat deja cazuri în care Ministerul de Interne a efectuat rețineri forțate," a spus Pickup.

Pot fi migranții timiși în Rwanda?

Asylum Aid nu este prima organizație care începe acțiuni legale împotriva noii legi, sindicatul FDA a inițiat, de asemenea, proceduri legale, afirmând că membrii săi ar putea fi solicitați să încalce legislația internațională. Un judecător a ordonat vineri ca acest caz să fie audiat în prima săptămână a lunii iunie.

În ciuda noii legi și a amenințării de a fi trimiși în Rwanda, migranții au continuat să pornească în călătoria periculoasă peste Canalul Mânecii din Franța. Peste 7.500 de migranți au sosit anul acesta, cu 711 detectați doar miercuri, cel mai mare număr într-o singură zi până acum în acest an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE