Scăderea prețului laptelui cu 20% a stârnit nemulțumirea crescătorilor de animale. Asociația Forța Fermierilor din România a cerut Consiliului Concurenței să analizeze modul în care se aplică această reducere.
Potrivit acestei Asociații, procesatorii și retailerii nu vor să scadă prețul, iar singurii afectați de această măsură, intrată în vigoare de la 1 mai, sunt fermierii.
Președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei: ”Măsura de reducere a pornit de la situația grea a producătorilor. Pe fondul scăderii ei ar fi trebuit să fie ajutați. Dacă un procesator, să zicem că 50% dintre costurile lui de producție reprezintă laptele cumpărat de la fermieri, dacă el scade prețul de achiziție cu 20%, va părea că a dat jos în prețul cu care vinde laptele ambalat către procesator 10%, adică el și-a îndeplinit partea din această înțelegere. Dar, de fapt, el a transferat povara către producătorul de lapte.
În general, vorbim de prețuri care pot fi de 2,50 lei - 2 lei. Unii producători au spus că procesatorul i-a anunțat că nu mai ia lapte cu mai mult de 2 lei. Nu contestăm intenția. Ea a fost de a ajuta și producătorul, și consumatorul, în final, fără a preciza foarte clar de unde trebuie făcută aceasta reducere.
Consiliul Concurenței trebuie să se uite dacă procesatorul și-a scăzut adaosul comercial, până să se ducă peste producătorul de lapte.”
Retailerii din România au fost de acord să reducă, în mod voluntar, cu minimum 20%, preţul laptelui de proveniență românească, de la 1 Mai.