Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acordul pentru cerealele din Ucraina expiră pe 17 iulie. Rusia anunță că nu dorește prelungirea înțelegerii

Acordul privind exportul cerealelor din Ucraina expiră pe 17 iulie, iar Rusia, unul dintre semnatari, nu dă semne că aprobă prelungirea acestuia. La ora actuală navele nu mai merg spre porturile ucrainene, iar exporturile de alimente sunt în scădere.

Acordul intermediat de Națiunile Unite a permis Ucrainei să exporte aproape 33 de milioane de tone de cereale, mai mult de jumătate din acestea către țările în curs de dezvoltare. Acesta a contribuit la scăderea prețurilor la produsele alimentare, cum ar fi grâul, după ce acestea au crescut la niveluri record în urma invaziei de anul trecut. Dacă acordul nu este reînnoit, prețurilor globale la alimente vor crește pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Acordul a fost prelungit de două ori

Caitlin Welsh, Centrul de Studii Strategice și Internaționale: ”Țările care ar fi cele mai expuse riscului ar fi cele care depind cel mai mult de importuri pentru a-și satisface nevoile de securitate alimentară și, de asemenea, cel mai puțin capabile să se aprovizioneze din alte țări. Importurile din alte surse ar fi probabil mai scumpe, deoarece, dacă acești importatori nu pot cumpăra din Ucraina, ar putea fi forțați să se uite la exportatorii care se află în alte regiuni ale lumii, unde costurile de import sunt mai mari, deoarece timpul și costul transportului sunt mai mari.”

Oficialii ruși au declarat în mod repetat că nu există motive pentru prelungirea acordului. Doar că astfel de amenințări au apărut deja de mai multe ori, iar acordul a fost prelungit de două ori acordul pentru perioade de câte 60 de zile. Înțelegerea din vara trecută, mediate de ONU și Turcia, a venit cu un acord separat pentru a facilita transporturile de alimente și îngrășăminte rusești, despre care Moscova insistă că nu a fost aplicat.

Caitlin Welsh, Centrul de Studii Strategice și Internaționale: ”Cu siguranță, țările care s-au bazat pe Ucraina pentru importurile lor vor trebui să se uite la alte surse pentru importuri, foarte probabil Rusia, ceea ce îmi imaginez că intenționa Rusia.”

Națiunile Unite se străduiesc să mențină intact fragilul acord, Ucraina și Rusia fiind furnizori importanți de grâu, orz, ulei vegetal și alte produse alimentare pe care se bazează țările din Africa, Orientul Mijlociu și părți din Asia. Este adevărat că Ucraina poate exporta alimentele pe uscat sau pe Dunăre prin Europa. Dar aceste rute au o capacitate mai mică decât transporturile maritime și au stârnit dezbinare în Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE