ONU este îngrijorat de declarațiile Rusiei despre stoparea acordului privind exportul cerealelor ucrainene. Rebeca Grynspan, șefa Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare, a declarat că organizația depune „toate eforturile” pentru a se asigura că acesta va fi extins. Acordul ar urma să expire pe 17 iulie.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune din nou că nu vede motive pentru continuarea acordului privind exportul de grâne din Ucraina. Și nu e prima dată când Rusia anunță că se retrage.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Încă nu am anunțat oficial decizia (n.red. privind acordul de cereale), o vom anunța în timp util. Mai este timp să punem în aplicare părțile acordului care țin de țara noastră. Până acum, această parte nu a fost îndeplinită. Și, din păcate, nu vedem niciun motiv special pentru extinderea acestei înțelegeri.”
Organizația Națiunilor Unite, care a ajutat la mediere, speră că acordurile privind comerțul cu produse alimentare ucrainene și vânzarea de îngrăşăminte rusești vor fi prelungite, în interesul celor mai vulnerabile ţări şi populaţii din lume. Rezilierea înțelegerilor ar avea consecințe grave, spun analiștii.
William Osnato, analist senior, compania de analize agricole Gro Intelligence: ”O anulare a acordului privind cerealele, din nou, când suntem deja într-o situație destul de problematică, ar fi ultimul lucru de care are lumea nevoie. Prețurile ar putea crește și mai mult. Nu se întrevăd speranțe la orizont."
Acordul privind exportul de cereale a fost încheiat în iulie anul trecut, cu medierea ONU şi a Turciei și a fost prelungit de mai multe ori. Prin acesta, națiunile sărace au putut primi alimentele atât de necesare și s-a atenuat criza mondială de după invazia rusă în Ucraina. Aproape 33 de milioane de tone de grâne au fost exportate din țara aflată în conflict în urma încheierii înțelegerii.