UPDATE: Rusia a notificat toate părţile acordului privind cerealele că acesta a fost extins pentru 60 de zile, a transmis sâmbătă agenţia rusă de ştiri RBC, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.
Turcia şi ONU au anunţat mai devreme sâmbătă că acordul a fost prelungit, fără a preciza cât timp, în timp ce un membru al guvernului ucrainean a afirmat că prelungirea este de 120 de zile.
Acordul asupra "Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră", semnat pe 22 iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile, potrivit Agerpres.
Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale şi îngrăşăminte. Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni dure după invazia din Ucraina din februarie anul trecut, măsuri care nu afectează produsele agricole şi îngrăşămintele dar - potrivit Moscovei - creează "bariere" pentru exporturile respective prin restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările.
Preşedintele turc anunţă prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene, informează Reuters şi AFP. Liderul turc a făcut anunţul în cadrul unui discurs televizat, fără a preciza durata prelungirii, care potrivit unui responsabil ucrainean va fi de încă 120 de zile.
"În urma discuţiilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea acordului care urma să ia sfârşit pe 19 martie", a spus Erdogan în discursul susţinut la Canakkale.
Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a precizat pe Twitter că acordul a fost extins pentru 120 de zile.
Ankara a afirmat anterior că speră o extindere cu 120 de zile a acordului, Rusia insistând în schimb pentru 60 de zile.
Acordul asupra "Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră" semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, a vizat limitarea unei grave crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. El a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a circa 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU.
Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale şi îngrăşăminte. Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni dure după invazie, măsuri care nu afectează produsele agricole şi îngrăşămintele dar - potrivit Moscovei - creează "bariere" pentru exporturile respective prin restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările.
Turcia va depune eforturi pentru prelungirea acordului privind transportul cerealelor în Marea Neagră
Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă că Ankara va depune eforturi pentru prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, în ziua în care înţelegerea urmează să expire.
"Rusia a fost de acord cu prelungirea acordului privind cerealele pentru numai încă două luni. Vom depune eforturi pentru o nouă prelungire a acordului după două luni", a spus Cavusoglu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său egiptean Sameh Shoukry la Cairo, potrivit Agerpres.
În acelaşi timp, potrivit lui Cavusoglu, Turcia îşi va actualiza relaţiile diplomatice cu Egiptul la nivel de ambasador "cât mai repede posibil".
"Sunt foarte bucuros că facem paşi concreţi pentru normalizarea relaţiilor cu Egiptul. Vom face tot posibilul pentru a nu mai rupe aceste relaţii în viitor", a spus ministrul turc de externe în conferinţa de presă cu omologul său egiptean.
La rândul său, Shoukry a declarat că "vom ajunge la discuţii (despre restabilirea ambasadorilor - n.r.) la momentul potrivit, în funcţie de rezultatele pozitive pe care le vom obţine".
Legăturile dintre Turcia şi Egipt au fost puternic afectate după ce Abdel Fattah al-Sisi, pe atunci şeful armatei egiptene, a condus eforturile de înlăturare de la putere a lui Mohamed Morsi, din partea Frăţiei Musulmane, un aliat al Ankarei, în 2013. Sisi a fost ales preşedinte anul următor.
Luna trecută, Shoukry a vizitat Turcia în semn de solidaritate după cutremurele puternice care au făcut peste 50.000 de morţi în Turcia şi Siria.