Ucraina va încerca să deblocheze exporturile de alimente şi cereale prin Polonia, marţi, în cea de-a doua zi de discuţii care vor avea loc la Varşovia, după ce o parte dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei din Europa Centrală au impus embargouri cu privire la produsele ucrainene, transmite Reuters.
Recent, Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine. După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.
Polonia are probleme politice interne din cauza cerealelor ucrainene
Impactul cerealelor ucrainene a creat o problemă politică pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, într-un an electoral şi cu o economie împotmolită în stagflaţie.
Ucraina şi Polonia au început luni discuţiile cu privire la embargoul impus de autorităţile de la Varşovia, care au mers mai departe decât alte state prin oprirea cerealelor şi produselor alimentare ucrainene aflate în tranzit.
Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat marţi pentru postul public de radio PR1 că discuţiile vor continua. "Vorbim atât cu UE cât şi cu Ucraina pentru a găsi soluţii. Vrem ca aceste produse să meargă în Europa, dar să ajungă în toată Europa", a spus Robert Telus. "Astăzi ne vom aşeza la discuţii...Este vorba de discuţii tehnice pentru a găsi o soluţie şi a permite acest tranzit să ajungă în Europa", a adăugat oficialul polonez.
Ungaria verifică livrările de cereale la graniță
În Ungaria, oficialii verifică livrările de cereale ucrainene la graniţă, autorizând doar livrările în tranzit, a informat agenţia de presă MTI citându-l pe Marton Nobilis, secretar de stat în Ministerul ungar al Agriculturii.
Ungaria şi alte state din Europa Centrală şi-au unit eforturile pentru a cere găsirea unei soluţii la nivelul întregii UE.
Comisia Europeană a criticat drept "inacceptabile" acţiunile comerciale unilaterale cu privire la cerealele din Ucraina adoptate de Polonia, Ungaria şi Slovacia. Ambasadorii la UE ai statelor membre urmează să discute miercuri acestea interdicţii, potrivit unui oficial european de rang înalt citat de Reuters, care a precizat că din cauza preţurilor şi cererii globale reduse, cerealele rămân în blocul comunitar în loc să fie vândute.
Cu cât au crescut exporturile de cereale din Ucraina
Aceste interdicţii vin într-un moment în care un acord care permite Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră urmează să expire la data de 18 mai. Solicitările Rusiei au făcut ca perspectivele prelungirii acordului să fie incerte.
Potrivit celor mai recente date ale Executivului comunitar, importurile UE de produse agroalimentare din Ucraina au crescut cu 88% în 2022 comparativ cu 2021, până la 13 miliarde de euro, reprezentând 8% din importurile totale agri-food ale blocului comunitar. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la importurile de cereale, un avans de 2,8 miliarde de euro, până la 4,6 miliarde de euro. Importurile de porumb şi grâu din Ucraina au crescut cu 62%, respectiv 960%, în termeni de volum.