Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Slovacia, Polonia și Ungaria nu mai vor să importe cereale din Ucraina, Bulgaria analizează opțiunea. Comisia Europeană critică deciziile

Trei țări au suspendat importurile de cereale din Ucraina. Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că până la sfârșitul lunii iunie, nu vor mai importa grâne din Ucraina. Iar Bulgaria analizează această opțiune. Astfel, guvernele încearcă să-și ajute fermierii care înregistrează pierderi semnificative. La nivel european, cerealele din Ucraina sunt scutite de taxe și prin urmare, sunt mai ieftine. România rămâne singura țară din estul Europei care nu a luat atitudine, chiar dacă fermierii români se confruntă cu aceleași probleme.

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt "inacceptabile", a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

17/04/2023 , 15:09

Slovacia suspendă și ea importurile de cerale din Ucraina

Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina, a transmis luni guvernul de la Bratislava, informează Reuters şi TASR, potrivit Agerpres.

Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop.

Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.

Potrivit TASR, afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui.

Ministerul Agriculturii a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp 'coridoarele solidarităţii'.

Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.

”Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental”, a subliniat ministerul.

Și Bulgaria se pregătește să interzică importul de cereale ucrainene, a anunțat ministrul agriculturii, Yavor Gechev. Acesta a adăugând că interesele agricultorilor bulgari trebuie să primeze.

"Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile", a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.

UE a suspendat taxelele vamale pentru a facilita exportul de cereale al Ucrainei

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis importurile acestor produse ucrainene. Între timp, duminică guvernul polonez a anunţat că interzice inclusiv tranzitul lor prin Polonia, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate ţărilor terţe doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară.

Guvernul polonez s-a referit astfel la aşa-numitele "coridoare de solidaritate" pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre, coridoare convenite tot în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele către statele terţe. Însă mari cantităţi de cereale ucrainene destinate iniţial statelor terţe şi transportate prin aceste coridoare au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care "nu au densitatea şi calitatea" cerute producătorilor locali. Ei cer acum aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, în condiţiile în care, potrivit agricultorilor polonezi, circa 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt în prezent stocate în Polonia.

Ucraina a protestat sâmbătă după interdicţia anunţată de guvernul polonez, susţinând că aceasta încalcă acordurile bilaterale, şi a cerut negocieri pentru reglementarea situaţiei. Potrivit agenţiei ucrainene Ukrinform, miniştrii de resort polonez şi ucrainean vor avea luni o întâlnire în Polonia.

Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale din Ucraina

Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, au declarat sâmbătă cele două guverne, potrivit Agerpres.

"Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)", a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie, aflat la guvernare. Lista acestor mărfuri, care va varia "de la cereale la produse din miere şi foarte, foarte multe alte lucruri", va fi inclusă în regulamentul guvernamental, a adăugat el.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să staţioneze în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, preţurilor şi a vânzărilor pentru fermierii locali.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene au informat despre o creştere fără precedent a produselor precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, carne de pasăre şi zahăr şi au spus că ar trebui luate în considerare tarife la importurile agricole ucrainene.

Impactul ofertei excesive a creat o problemă politică pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, într-un an electoral şi cu o economie împotmolită în stagflaţie.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului, a declarat: "Suntem şi rămânem prieteni şi aliaţi neschimbaţi ai Ucrainei. O vom sprijini şi o susţinem. Dar este datoria fiecărui stat, a fiecărei autorităţi, a unei autorităţi competente în orice caz, să protejeze interesele cetăţenilor săi."

Kaczynski a mai spus că Polonia este pregătită să înceapă discuţiile cu Ucraina pentru a soluţiona problema cerealelor.

Reacția Ucrainei

Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de decizia poloneză, spunând că "rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei".

Ministerul Politicii Agrare şi Alimentaţiei din Ucraina a declarat că interdicţia poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile şi a cerut discuţii pentru a rezolva problema."Înţelegem că fermierii polonezi se află într-o situaţie dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situaţie în acest moment", se arată într-un comunicat.

Ungaria se alătură interdicției

Mai târziu în cursul zilei de sâmbătă, guvernul premierului naţionalist ungar Viktor Orban s-a alăturat interdicţiei, spunând că statu-quoul va cauza daune grave fermierilor locali.

Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente va intra în vigoare, dar a spus că va expira la sfârşitul lunii iunie. Guvernul de la Budapesta a spus că speră la schimbări în reglementări la nivelul UE, inclusiv privind o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE