Cu toate că în România zilelor noastre femeile au dreptul facă avort la cerere, mulți doctori refuză să facă astfel de intervenții, invocând motive religioase sau pur și simplu din principiu. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 2020-2021, din 171 de spitale de stat, doar 59 au practicat avorturi la cerere.
Cu ocazia zilei de 8 martie, ONG-urile care luptă pentru drepturile femeilor au manifestat, în fața Guvernului, pentru a cere avorturi gratuite în spitalele de stat.
Aproximativ 10.000 de femei și-au pierdut viața, în urma interzicerii avortului de către regimul comunist, începând cu anul 1966. Protestatarii spun că în ziua de azi dreptul femeilor la avort este amenințat din cauza lipsei accesului facil la sistemul de sănătate.
Georgiana Lincan, E-Romnja: Cea mai mare problemă este cea legată de lipsa accesului la contracepție. Nu vrem ca avortul să fie o metodă de contracepție, dar asta se întâmplă chiar și astăzi, în 2023.
ONG-urile care luptă pentru egalitatea de șanse au ieșit în stradă pentru a cere ca toate femeile să aibă acces gratuit la avort. Conform INSP, în 2020-2021, din 171 de spitale de stat, doar 59 practicau întreruperea de sarcină la cerere. 51 de spitale au invocat religia ca principalul motiv pentru care medicii refuză să practice avortul. Georgiana a venit la manifestație alături de mama ei.
Georgiana Vlădulescu: Mama mea, în perioada comunistă, a trebuit să treacă printr-un avort și am vrut să nu mai treacă nimeni prin chestia asta și mi se pare foarte important asta. Și pentru că am reușit să ajung în timpul săptămânii, am vrut să vin.
Care este situația în celelalte țări europene
La nivelul Uniunii Europene, Malta are cele mai restrictive reguli când vine vorba de avort. Acesta este ilegal în orice circumstanțe. În Polonia, avortul este permis, doar în cazul în care sarcina este consecința unui viol sau dacă sănătatea mamei este în pericol.
În România, femeile pot să facă avort la cerere în primul trimestru de sarcină, însă contracost. Într-un spital de stat prețurile pot ajunge până la 1.000 de lei, în privat chiar și la 4.500 de lei. Avortul medicamentos costă în jur de 600 de lei. Întreruperea de sarcină este gratuită, doar în cazul unui viol, dacă viața mamei este în pericol sau dacă sarcina nu poate să fie dusă la bun sfârșit.
Simina Tulbure, deputat Reper: Deși dreptul la avort există, de fapt nu este atât de în siguranță cum credem noi. Sunt foarte multe spitale care refuză dreptul femeilor la avort și ajung să plătească foarte mulți bani la spitalele private.
Vicepreședintele societății de obstetrică și ginecologie, Radu Vlădăreanu, spune că în ultimii 10 ani, tot mai puțini doctori au fost dispuși să facă intervenții chirurgicale de întrerupere a sarcinii, dar că numărul de avorturi medicamentoase a crescut. Acesta spune că nimeni nu îi poate obliga pe doctori să facă avorturi.
Radu Vlădăreanu, Vicepreședinte Societatea de obstetrică și ginecologie: Motivele de conștiință există și sunt de luat în considerare. Țin cumva și de drepturile doctorului de a decide, dar pe de altă parte, sistemele de sănătate, dacă vorbim de cele publice, ar trebui să găsească o modalitate prin care să permită inclusiv acest avort chirurgical în anumite locuri, nu neapărat în toate acele spitale.
O nouă propunere legislativă va fi depusă săptămâna viitoare la Senat, prin care se dorește ca în fiecare județ să existe cel puțin o unitate de sănătate publică care să efectueze întreruperi de sarcină.