Un medic de la maternitatea Polizu este acuzat de tentativă de omor calificat. Florian Robe ar fi declarat mort un copil născut prematur la 6 luni, deși acesta avea semne vitale. Descoperirea a fost făcută de către o asistentă, iar părinții au fost anunțați abia a doua zi că fetița lor trăiește. Totul s-a întâmplat în anul 2019 și a ieșit la iveală abia acum. Între timp, medicul acuzat a fost chemat la audieri de procurori, după ce familia copilului în vârstă de trei ani acum a formulat plângere.
Mama copilului, obligată să semneze certificatul de deces
Pe 24 aprilie 2019 Marina Pletoiu a născut o fetiță, după șase luni de sarcină. Medicul Florian Robe, cel care a asistat-o, a declarat copilul născut prematur mort și a spus că femeia a făcut un avort spontan. Mai mult, i-a cerut mamei să semneze un certificat care consemna moartea copilului.
Am semnat acel certificat de deces, mi-a spus că a doua zi îmi va drumul acasă. A doua zi, așteptam să vină medicul să îmi dea drumul. Surpriza a fost că medicul a venit și mi-a spus că copilul a dat semne că vrea să trăiască, exact astea au fost vorbele lui. M-au făcut atât el, cât și celălalt personal medical din spital, să cred că copilul a înviat peste noapte, fiind săptămâna mare a Paștelui. Au spus că a înviat toată noaptea, într-o tăviță. Dar copilul, de fapt și de drept, a fost într-o tăviță, apoi într-un sac de plastic, apoi într-o cutie din aceea mare cu capac, așa a fost găsit de doamna asistentă dimineața.
Asistenta care a descoperit că fetița încă mai trăia, avea să devină nașa copilului, câteva luni mai târziu. La botez, i-a povestit mamei ce s-a întâmplat în spital.
„Ce a spus nașa, asistenta care a găsit-o, mi-a spus că în noaptea accea de trei ori a trimis la incinerat, dar cei de acolo, de la incinerat, nu au vrut să o primească, pentru că avea semne vitale”, a mai spus Marina Pletoiu.
Medicul, anchetat de procurori
Asistenta medicală le-a arătat părinților și un filmuleț care i-a determinat să depună o plângere, în ianuarie 2022. Acum, medicul a fost chemat la audieri de procurorii de la Parchetul Tribunalului București. Florian Robe este acuzat că, "a refuzat nejustificat, timp de peste 12 ore, să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale". Asta, deși celelalte cadre medicale care au văzut copilul după naștere i-au spus că fetița are semne vitale.
„Medicul, în cadrul audierii (de astăzi - n.red.), se referea la acest copil care aleargă, simte, merge, ca simt un avort, un produs al concepției. Nicio clipă nu l-a denumit ca fiind un făt măcar. Nașa copilului, practic ea este cheia întregului proces, de acolo și ceilalți medici audiați și asistente medicale au afirmat că da, știau desapre acest lucru. Acum vreo două luni de zile au fost făcute percheziții la spitalul Polizu, s-au ridicat acte de acolo”, a explicat Adrian Cuculis, avocat.
Conducerea spitalului nu a luat nicio măsură împotriva medicului
Conducerea spitalului nu a luat încă nicio măsură împotriva medicului ginecolog. Actualul manager spune că există o anchetă în curs și că doctorul a procedat conform protocolului aflat în vigoare la acea vreme.
„În momentul producerii evenimentului nașterea se considera peste 26 de saptamani de gestație. Nu pot să comentez atâta timp cât eu nu știu decât că a fost un avorton, mă scuzați așa se denumește, care dimineața când a fost dus la anatomie patologică avea semne de viabilitate. Numai dacă este pus sub acuzare se poate lua o măsură administrativă”, a declarat Oana Toader, managerul Spitalui Polizu.
Fetița declarată moartă la naștere are acum 3 ani. Copilul are deficiențe locomotorii, iar familia pune totul pe seama faptului că nu a fost îngrijită corespunzător imediat după naștere. Fetița va fi supusă unei expertize medico-legale pentru ca legiștii să stabilească dacă așa este. Părinții vor ca medicul să nu mai aibă dreptul să profeseze și cer daune morale pentru trauma suferită.
Medicul, urmărit penal pentru tentativă de omor
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat pe numele medicului ginecolog de la Spitalul Polizu. Potrivit anchetatorilor, în 2019, doctorul a declarat mort un bebeluș născut prematur, care era în viață.
Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, în urma unei plângeri penale formulate în anul 2022, procurorii au dispus începerea urmăririi penale.
„În ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale, procurorii au reţinut existenţa unei bănuieli rezonabile cu privire la următoarea situaţie de fapt: la data de 24.04.2019, o femeie a născut o fetiţă viabilă la Maternitatea Polizu, sub supravegherea suspectului, medic de specialitate obstetrică-ginecologie. Cel din urmă a declarat naşterea ca fiind un avort spontan al unui produs de concepţie de sex feminin fără semne de viabilitate. Deşi semnele de viabilitate erau evidente şi i-au fost semnalate de personalul medical care a intrat în contact cu nou-născutul, medicul a refuzat nejustificat, timp de peste 12 ore, să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale”, susţin anchetatorii.
„Am aflat despre această situație când a venit citația pentru domnul doctor Florian Robe. Eu sunt manager de două luni în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, și atunci am aflat de acest caz. Sunt două săptămâni de cand a venit citația. Suntem în curs de desfășurare cu o anchetă internă, însă nu avem toate documentele. Nu avem foile de observație nici ale mamei, nici ale copilului, sunt date la Procuratură din martie și până nu se termină ancheta pe care o desfașoară cei în drept nu se pot aplica măsuri administrative de suspendare a activității. Numai dacă este pus sub acuzare se poate lua o măsura administrativă. Doar când este trimis în judecată”, a spus Oana Toader, managerul Spitalului Polizu.
Povestea relatată în presă conține detalii tulburătoare
Presa scrie că medicul urmărit penal, Florian Robe, a fost reclamat de o familie din Pitești.
Tatăl a povestit că soţia a suferit complicaţii la naştere, în aprilie 2019. Era în a șasea lună de sarcină şi ajunsese la Maternitatea Polizu, unde i-a fost recomandat medicul Robe. Doctorul ar fi declarat nașterea drept avort spontan și i-ar fi înștiințat pe părinți că fetița nu a supraviețuit.
Bebelușul a fost găsit de o asistentă, într-un sac. Femeia l-ar fi lovit din greşeală cu piciorul respectiv, moment în care a auzit copilul plângând.
Declarațiile mamei fetiței născute prematur
Marina Pletoiu, mama fetiței născute prematur în aprilie 2019, a declarat că după ce a născut, medicul Robe le-a spus părinților că fetița nu a supraviețuit și i-a încurajat că sunt tineri și că vor mai putea face copii. Mai mult, a pus-o pe femeie să semneze un certificat de constatare a decesului copilului. A doua zi, medicul le-a zis că fetița a dat semne că vrea să trăiască, iar tot personalul medical a încercat, în acea perioadă, să le transmită părinților că fetița a înviat peste noapte, în săptămâna Paștelui.
Femeia a plecat cu copilul acasă, și după câteva luni, în septembrie 2019, la botezul ei, mama a aflat mai multe detalii de la nașa copilului, nimeni alta decât asistenta de la Polizu care a găsit copilul pe o tavă. În acea noapte, după ce a declarat copilul decedat, medicul ar fi trimis de trei ori copilul spre incinerare, însă cei de acolo au refuzat, pe motiv că fetița avea semne vitale.
Mama a spus că a acceptat situația ca atare și nu a mai interesat-o decât că e cu copilul, că se poate concentra pe creșterea ei. Părinții și-au făcut curaj să facă plângere în ianuarie 2022, după ce au mai auzit de situații asemănătoare și au hotărât că ar putea fi un exemplu.
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat şi a declanşat o cercetare disciplinară
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) s-a autosesizat şi a declanşat o cercetare disciplinară, vineri, ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la cazul unui medic de la Maternitatea Polizu care este acuzat de malpraxis în privinţa comportamentului faţă de copiii născuţi prematur.
„Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti afirmă categoric că o astfel de situaţie, presupunând că se confirmă ca urmare a anchetei, este inadmisibilă. Trebuie, însă, înainte de orice afirmaţie, aşteptat rezultatul oficial al anchetei autorităţilor competente”, afirmă CMMB într-un comunicat transmis presei.
CMMB precizează că până în prezent nu a înregistrat o sesizare cu privire la acest caz.
Reacția ministrului Sănătății
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Braşov, că fapta ginecologului de la Spitalul Polizu din Capitală, acuzat că ar fi lăsat să moară copii născuţi prematur, este greu de definit şi că pare „incredibilă”.
„Este greu de definit (fapta medicului -n.r.), mi se pare incredibil aşa ceva”, a spus Rafila, întrebat în legătură cu faptele medicului din Bucureşti, acuzat de tentativă de omor.
Totodată, el a precizat că a trimis Inspecţia Sanitară din minister în control la Polizu.
„Este o situaţie pe care am aflat-o în cursul dimineţii, nu este o situaţie care s-a întâmplat ieri, ci în urmă cu mai bine de trei ani, am trimis deja Inspecţia Sanitară să evalueze modul de acordare a asistenţei medicale. În prezent, este o anchetă penală în curs, în momentul în care Parchetul ne va cere informaţii de natură medicală, pe care le vom putea oferi, o vom face imediat şi necondiţionat. Dacă punem problema unei tentative de omor, aşa cum am citit şi eu în presă, este o acuzaţie foarte serioasă şi trebuie luate măsuri”, a afirmat ministrul Rafila.