Ordinul care permite împușcarea a aproape 500 de urși ar putea fi modificat, după ce a primit un aviz negativ de la Academia Română. Conform informațiilor Euronews, sunt șanse să fie păstrată cota actuală, prin care pot fi vânați cel mult 220 de urși în toată țara. Specialiștii spun că oricât de mare ar fi cota pentru împușcarea urșilor, aceasta metodă nu va rezolva problema animalelor care ajung în preajma oamenilor.
Prezența urșilor în localități și pe drumuri publice este constant semnalată de români. Conturile de Facebook sunt pline. Însă autoritățile nu reușesc să găsească o soluție optimă pentru a rezolva problema. Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a semnat în ultima zi de mandat un ordin prin care permitea sacrificarea a 426 de exemplare de urs pentru prevenție și încă 55 suplimentar. Academia Română susține că nu pot fi vânați mai mult de 220 de urși. Ministerul Mediului trebuie să decidă dacă va păstra cota indicată de Academie sau dacă va reface documentația.
Sute de persoane au semnalat întâlnirea cu urșii
În zona Brașov, peste 500 de persoane au semnalat întâlnirea cu urșii de la începutul anului.
Luiza Dănilă, purtător de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Brașov: „Cele mai multe apeluri vin din zonele urbane. Aproxiamtiv 95% din solicitări. Dar am avut și solicitări din zona rurală, precum Moeciu, Fundata și au mai fost și din Zărnești, Râșnov sau Victoria”.
Un șofer Uber din județul Brașov a pierdut o cursă după ce clientul s-a trezit cu un urs în curte.
Virgil Popa, primar Săcele: „Chiar la mine acasă, acum 3 zile, a intrat un urs. Aveam cam 3-4 ani, l-am gonit. Am chemat jandarmeria, a intrat pe la vecinul pe terasă și i-a cam speriat”.
Aproape 900 de mesaje Ro-Alert, care semnalau urși în zone locuite, au fost transmise de ISU la nileul țării în primele 5 luni.
Pe 25 iulie au fost emise 21 de mesaje Ro-Alert care semnalau prezența unor urși. Cele mai multe au fost emise în județele Harghita, Prahova și Mureș. Chiar și în Ploiești a fost zărit un urs pe stradă. Experții de mediu spun că împușcarea urșilor nu este cea mai bună soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Aceștia propun o monitorizare atentă a animalelor.
Cristian-Remus Papp, specialist WWF: „Noi credem că până la urmă ar trebui vizate exemplarele problematice, în urma unor monitorizări atent făcute. Există și măsuri mult mai ieftine. De exemplu, marcarea ursului problemă cu vopsea. Există acele paintball, sunt destul de ieftine”.
Cele mai recente date ale ministerului mediului arată că în România există între 7400 și 8500 de specimene de urs brun. Asta înseamnă că avem cel puțin 1 urs pentru fiecare 10 kilometri pătrați.