Ziua de 1 iunie nu schimbă realitatea pe care o trăiesc copiii din mediul rural. Conform unor date strânse, în ultimii ani, de organizația World Vision Romania, doi din 10 copii merg la culcare nemâncați, iar aproape 40% dintre adolescenți lipsesc de la școală pentru că trebuie să muncească în gospodărie.
Conform statisticilor, din 5 copii din mediul rural, unul merge cu stomacul gol la culcare. Iar doi din 10 copii spun că întotdeauna sau mai mereu, familia nu le asigură suficientă mâncare.
1 din 4 copii se plânge că mâncarea de la masa de seară nu ajunge pentru toată familia
Iar 1 din 4 copii spune că mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, iar copiii sunt nevoiți să renunțe la alimente pentru adulții care merg la muncă.
Pentru unii dintre copiii din mediul rural, școala ajunge să fie un loc despre care doar vorbesc. Unul din 10 nu merge deloc la școală. Aproape 40% dintre adolescenții din mediul rural lipsesc ocazional sau mereu de la școală sau liceu, pentru că au de muncă în gospodărie.
Aceleași studii ne arată că 8% dintre adulții chestionați au fost nevoiți să retragă unul sau mai mulți copii de la școală, pentru face față cheltuielilor.
Lipsa educației și sărăcia contribuie și alte fenomene nocive, ale căror efecte care se văd în cifre. Minorii încep să fumeze și să consume alcool, în medie, înainte să fi împlinit vârsta de 14 ani. Aproape 1 din 3 copii, aproximativ 28%, spun că nu s-ar duce la poliție sau nu ar anunța autoritățile dacă ar fi victimele unor acte de violență. O treime spun că se tem că nu vor fi crezuți.
Asta în condițiile în care doi din zece copii din mediul rural spun că violența este prezentă mult sau foarte mult în unitățile lor de învățământ.