Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două bombardiere americane, interceptate de ruși, au aterizat la Baza Kogălniceanu

Două avioane B-52H Stratofortress ale Forțelor Aeriene SUA, repartizate unitătii 2nd Bomb Wing, de la Baza Forțelor Aeriene din Barksdale, Louisiana, au aterizat duminică la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu, în România, pentru desfășurarea misiunii Bomber Task Force Europe 24-4.

În timp ce zburau în spațiul aerian internațional și în conformitate cu dreptul internațional, bombardierele americane B-52 au fost interceptate de două aeronave rusești deasupra Mării Barents, aproximativ la ora 8.00, ora Europei Centrale.

Aeronavele au continuat traseul de zbor programat

Aeronavele americane nu și-au schimbat cursul de zbor ca urmare a interceptării și au continuat traseul de zbor programat fără incidente, în acest fel bombardierele B-52 și-au îndeplinit misiunea planificată în prealabil, care a inclus integrarea alături de avioanele de luptă NATO înainte de a ateriza la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

În timpul desfășurării misiunii, bombardierele vor funcționa cu numele a 20-a Escadrilă Expediționară de Bombardament (20th Expeditionary Bomb Squadron) și va fi integrată cu Aliații NATO și alți parteneri internaționali pentru punerea în comun a capabilităților și asigurarea angajamentelelor de securitate din aria de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.

Jared Patterson, comandant 20th Bomb Squadron: ”Ne-am continuat planul de zbor, ne-au însoțit avioanele de luptă rusești, dar nu am fost descurajați. Au fost suficient de aproape de noi ca să ne dăm seama cine sunt.” 

În România, bombardierele vor participa la misiunea Bomber Task Force, pentru asigurarea angajamentelor de securitate din zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.

 Un astfel de avion are 8 motoare și poate transporta până la 32 de tone de bombe, chiar și nucleare, are o autonomie în zbor de 14 mii de kilometri și poate zbura la înălțimi foarte mari, chiar și peste 15 mii de metri. Pot fi alimentate în zbor așa că pot rămâne în aer pe timp nelimitat.

La bord au echipamente de bruiaj și pot executa oricând misiuni de atac. 

Col Keith Derbenwick, US Defense: ”Prin menținerea unei forțe de bombardiere strategice în stare de alertă, ne asigurăm că eforturile noastre comune pot prospera într-un mediu de securitate dinamic.”

Cosmin Maxim, comandant locțiitor Baza Mihail Kogălniceanu: ”Misiunea vine exact în contextul în care în ultima perioadă avem nevoie de acest gen de misiuni în care să dovedim faptul că NATO e mai puternic împreună, că avem posibilitatea de a ne antrena cu parteneri care au un nivel de expertiză mai ridicat decât al nostru.” 

Misiunea bombardierelor vine în completarea acțiunilor de poliție aeriană executate de militarii NATO cantonați la baza din Mihail Kogălniceanu. Este rândul trupelor spaniole să asigure rotația după ce militarii britanici și finlandezi au încheiat perioada de dislocare pe teritoriul țării noastre. 

Karl Birds, comandantul trupelor britanice: ”Misiunea a fost un succes fantastic, am stat aici patru luni, ne-am antrenat foarte bine cu aliații NATO.” 

Leonard Gabriel Baraboi, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române: ”Avem zile și nopți care nu sunt atât de senine pe cât ne-am dori, dar împreună suntem aici de pavăză țării și putem să raportăm la finalul fiecărei zile cer senin și misiune îndeplinită.” 

În total, în bazele militare de la noi din țară se află aproximativ cinci mii de soldați NATO. 

Este prima dată când bombardiere strategice americane operează din România

”În contextul global de astăzi, este vital să fim pregătiți pentru a oferi o gamă largă de capabilități viabile de la distanțe mari. Această reeditare a Bomber Task Force oferă o oportunitate excelentă de a ne perfecționa tacticile, tehnicile și procedurile agile de luptă”, a declarat Generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa – Forțele Aeriene SUA în Africa (USAFE-AFAFRICA). ”Prin eforturi de colaborare cu aliații noștri, SUA permit trupelor noastre să combată amenințările actuale și viitoare”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE