1 din 10 copii din România se naște prematur. Șansele lor de supraviețuire depind de echipamente. Spitalele nu au nici medici suficienți, nici incubatoare pentru toții bebelușii care se nasc înainte de termen. Anul trecut, 900 de copii au murit în primul an de viață. Astăzi, mamele marchează Ziua Mondială a Prematurității.
10% dintre copiii care se nasc în România sunt prematuri.Anual, sunt peste 16.000 de bebeluși care se nasc înainte de termen și care devin dependenți de aparatura din spitale pentru a supraviețui.
Carmen Zaboloteanu, șef secție Neonatologie la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” din Botoșani: „Câteodată, un copil prematur ocupă un incubator și trei-patru luni până ajunge să poată fi externat. Cum este fetița din spatele meu până cu la 660g. Astăzi face 100 de zile și încă este în incubator. A ajuns la două kg. Este o minune pentru noi și dacă n-am fi avut aparatura, n-ar fi supraviețuit”
Micuța luptătoare se numește Elena. Mama ei a născut-o după nici șase luni de sarcină și cu șanse foarte mici de supraviețuire. A avut noroc că în maternitatea în care a venit pe lume erau incubatoare suficiente și medici care să se ocupe de ea.
40% dintre copiii născuți prematur în România nu primesc îngrijirile necesare din cauza lipsei echipamentelor.
Carmen Zaboloteanu, șef secție Neonatologie la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” din Botoșani: „Gândiți-vă că un copil prematur se naște mai devreme, când el ar trebui să-și dezvolte anumite funcții, cum ar fi funcția pulmonară, respiratorie, cerebrală, digestivă.
Toate lucrurile astea trebuie să le suplinim cu aparatură și cu oameni care să știe să gestioneze acea aparatură.”
Mamă: „Am o fetiță născută la 34 de săptămâni. Evoluează destul de bine. E o luptătoare. Abia aștept să o iau acasă! Sincer, am avut cel mai emoționante momente din viața mea.”
Bebelușii ajung să fie ținuți în viață de donații. Mai mult incubatoare au fost distribuite în ultimii ani mai ales către spitalele din provincie unde sunt cele mai mari probleme. Dar rămâne deficitul de personal.
Sunt 16 județe care au mai puțin de patru medici neonatologi. În Tulcea de exemplu există doar un medic specializat în îngrijirea nou-născuților.
Sînziana Ioniță-Ciurez, Directoare Executivă Asociația SAMAS (Sănătate pentru Mame și Sugari): „Deși natalitate a scăzut foarte mult, la circa 180.000 în 2022, la sub 160.000 de nașteri în 2023. Deci nu ni s-au mai născut 20.000 plus de copii doar un an, iar rata de mortalitate, deși în cifra absolută a scăzut ca rată, suntem chiar mai rău în 2023 de cât eram în 2022. Am pierdut 566 de copii care au decedat la momentul nașterii sau până în momentul nașterii, iar în primul an de viață a mai pierdut încă 900 de copii.”
Numărul nou-născuților în România a scăzut cu mai mult de 50% față de nivelul anilor 90. Dacă atunci se înregistrau peste 314.000 de nașteri, anul trecut s-au născut puțin peste 155.000 de copii.