GHIDUL ALEGĂTORULUI
Prezidențiale 2025. Diaspora va avea tot trei zile de vot, însă nu va mai putea vota după închiderea urnelor în România
Guvernul aprobă astăzi calendarul alegerilor prezidețiale 2025, care vor fi organizate pe 4 mai - primul tur și 18 mai - al doilea tur. Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, însă în ultima zi, duminică, ei nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România.
Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025
Potrivit calendarului electoral, până la finalul lunii martie ar trebui să știm ce candidați se vor regăsi pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale. Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025.
ALEGERI 2025
PSD nu-l va susține pe Nicușor Dan la prezidențiale. „Nu credem în capacitățile sale”
PSD nu va sprijini candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2025, a anunțat Adrian Țuțuianu, secretar general adjunct al Guvernului și secretar al Consiliului Național al PSD, la Euronews România.
Nicușor Dan: „Bucureștiul o va duce mai bine cu mine președinte decât cu mine primar”. Cum abordează subiectul LGBTQ+
Nicușor Dan a explicat și cum i-ar convinge pe adepții PSD să-l voteze. Primarul a vorbit șid espre coordonatorul său de campanie, despre care s-a spus că a făcut afaceri cu rușii.
„Îl susține PNL pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale?” Ilie Bolojan a răspuns cu tâlc și a discutat și despre eventuala „plecare a lui Iohannis”
De precizat că în această ecuație intră și dorința existenței unui candidat comun susținut de acele partide pro-europene. Numai că anunțul lui Nicușor Dan ar putea complica lucrurile.
Surse: Toni Greblă rămâne la conducerea AEP și va supraveghea pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 2025
Toni Greblă își păstrează poziția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), după ce propunerea USR pentru revocarea sa din funcție a fost respinsă de PSD și PNL.
Nicușor Dan, despre posibila candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale în 2025: Ar trebui să se pronunțe Parchetul
Ultranaționalistul Călin Georgescu este „foarte apropiat” de Diana Iovanovici Șoșoacă, șefa partidului SOS România, când vine vorba despre contestarea apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO, a declarat primarul general Nicușor Dan.
Va sprijini PSD candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale? Lucian Romașcanu: „Cred că s-a pripit într-un mod foarte periculos”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a comentat la Euronews România anunțul făcut de Nicușor Dan cu privire la candidatura sa la alegerile prezidențiale.
Strategii pentru viitorul guvern și președinte. Cristian Pîrvulescu: ”Candidatul, un expert care nu e legat de partid”
Noul guvern va fi unul de tranziție și ar fi bine ca viitorul premier, dar și președintele țării să nu aparține vreunui partid, crede analistul politic, Cristian Pîrvulescu.
Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un guvern care îşi asumă reforme sau nu va face parte
Dominic Fritz, prim-vicepreşedintele USR, a declarat, miercuri, că USR va face parte dintr-un guvern care îşi asumă reforme sau nu va face parte din acesta. El a mai spus că partidul o susţine în continuare pe Elena Lasconi drept candidat la preşedinţie.
INTERVIU. Kelemen Hunor: Dacă avem o Hotărâre de Guvern până în 29 decembrie, atunci putem organiza alegeri prezidențiale în 16 și 30 martie
Liderul UDMR, Kelemen Hunor a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Euronews România, despre întâlnirea de ieri care a parafat două hotărâri importante: un candidat comun la prezidențiale și o guvernare în formulă extinsă: PNL – PSD – USR – UDMR – minorități.
Ce au discutat partidele despre candidatul comun la alegerile prezidențiale 2025. Surse: Sondaj pentru găsirea acestuia
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţilor naţionale se arată dispuse să susțină un posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale. Este rezultatul negocierilor de marți de la Guvern între reprezentanții partidelor.
Mircea Geoană, despre pericolul rusesc: Moscova știe să amplifice fracturile din societate, dar problemele sunt interne
Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, atrage atenția asupra modului în care Rusia interferează în alegerile din diverse state, folosindu-se de vulnerabilități interne.
Bloomberg: Reţea secretă înființată pe Facebook pentru a-i viza pe alegătorii români, prin promovarea extremiștilor
Un raport citat de Bloomberg dezvăluie că o rețea de pagini Facebook a desfășurat o amplă campanie de reclame politice împotriva candidatei pro-europene Elena Lasconi și în favoarea unor figuri extremiste, precum Călin Georgescu, înaintea alegerilor prezidențiale din România.
Lista noilor parlamentari ai României. Cine a intrat în Camera Deputaților, cine a intrat în Senat
După alegerile parlamentare din luna decembrie, Parlamentul României va fi format din 446 de membri: 312 deputați și 134 de senatori. Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
Ce urmează după anularea alegerilor prezidențiale: desemnarea premierului, formarea noului Guvern și noul calendar al alegerilor
Alegerile prezidențiale au fost anulate de Curtea Constituțională a României, iar întregul proces electoral va fi reluat de la zero. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi organizate cel mai probabil în primăvara anului viitor.
Călin Georgescu și George Simion au mers simbolic la secțiile de votare și au depus lumânări
Călin Georgescu și George Simion au depus, duminică, lumânări la secțiile de votare unde ar fi trebuit să voteze, dacă alegerile prezidențiale nu ar fi fost anulate. Ambii foști candidați au contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia CCR de anulare a turului 1 al alegerilor.
Lasconi, criticată pentru reacția ei, după decizia CCR. Șefa USR a fost acuzată că își urmărește doar propriile interese
Criticile aduse de Elena Lasconi deciziei CCR, de anulare a alegerilor, au atras la rândul lor alte reacții negative. Deputata PSD Cristina Rizea a acuzat-o pe șefa USR că își urmărește doar propriile interese și nu ține cont de interesul național.