Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Duelul de la alegerile prezidențiale 2025: un extremist vs. un prodemocrat. Analist: „România riscă să intre într-o zonă de incertitudine”

Dacă duelul prezidențial se va da între un candidat prodemocrat și unul extremist, democrația din România va avea de pierdut. Acesta este avertismentul analiștilor politici. În timp ce zona extremistă se coagulează în jurul unui candidat principal, votul prooccidental riscă fragmentarea între pretendenții la Palatul Cotroceni.

În prezent, la start s-au aliniat doar doi candidați din partea partidelor extremiste. În afară de Călin Georgescu, numai liderul SOS, Diana Șoșoacă, și-a manifestat intenția pentru o nouă candidatură. Invocând semnalele primite din partea noii administrații americane, președintele AUR a ales să nu mai candideze.

George Simion, președintele AUR: „După ultimele două discursuri ale vicepreședintelui Vance, este greu de crezut că cineva îl va mai putea scoate din cursă pe domnul Călin Georgescu și este chestiunea de onoare, decentă, care trebuie făcută, să sprijinim cu toții candidatura domnului Georgescu.”

Crin Antonescu: „Nu stau să plâng la poarta partidelor, să le rog: «mobilizați-vă»”

De cealaltă parte, doi politicieni cu voturi multe în spate la ultimele alegeri, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și lidera USR, Elena Lasconi, sunt deciși să continue drumul spre Cotroceni. În plin proces de strângere a semnăturilor, Victor Ponta, încă membru PSD, și-a anunțat intenția de a candida. Un tablou electoral complicat de care pare deplin coștient și Crin Antonescu, candidatul noii Alianțe România Înainte, care reunește partidele aflate acum la guvernare.

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare: „Nu stau să plâng la poarta partidelor, să le rog: «mobilizați-vă, mobilizați-vă» ca să adun și eu ceva voturi. Îmi dau seama că depinde și de mine ca aceste partide să se mobilizeze sau nu.

Dacă voi câștiga aceste alegeri, le voi câștiga, bineînțeles, și cu sprijinul partidelor. Dacă le voi pierde, voi fi de vină numai eu.

Vreau să iau și din votanții din noiembrie ai domnului Călin Georgescu, pentru că cred am lucruri în comun cu aspirațiile oamenilor care au votat Călin Georgescu în noiembrie.”

Analist, despre scenariul prin care Călin Georgescu să fie oprit de CCR: „Declarațiile pe care le face se situează în afara spiritului Constituției României”

În lipsa unui contracandidat puternic din zona suveranistă, Călin Georgescu pare favorit pentru intrarea în turul doi.

Sergiu Mișcoiu, analist politic: „Probabil că domnul Georgescu, dacă Curtea Constituțională va fi consistentă cu modul său de interpretare anterior, nu va putea să candideze la funcția de președinte al României, în ciuda presiunilor care vor fi făcute inclusiv dinspre mediile americane, prin declarațiile pe care le face se situează în afara spiritului Constituției României”

Dacă CCR nu va invalida candidații care aduc atingere Constituției și legilor, atunci aplicarea în turul doi a teoriei votului util ar avea de această dată consecințe nedorite, avertizează specialiștii în domeniu, care nu cred în șansele unui învingător pro-democrat.

Cristian Pîrvulescu: „Turul al doilea care se transformă într-un tur al confruntării dintre extremiștii de dreapta și prodemocrați este o dovadă în sine a eșecului democrației românești”

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Turul al doilea care se transformă într-un tur al confruntării dintre extremiștii de dreapta și prodemocrați este o dovadă în sine a eșecului democrației românești. A preda țara extremei drepte este un eșec pentru că trebuie înțeleși pașii următori. România riscă în acel moment să intre într-o zonă de incertitudine. Garantez sută la sută că democratia va fi uitată.”

Anul trecut, CCR a invalidat, în premieră, candidatura unui politician la prezidențiale. La acea vreme, judecătorii Curții au considerat că Diana Șoșoacă nu poate candida din cauza convingerilor sale, apreciate drept incompatibile cu valorile democratice, iar un astfel de președinte ar fi pus în pericol apartenența României la UE și NATO.

Noile candidaturi vor trece prin filtrul Curții și în acest an, la mijlocul lunii martie, după consumarea procedurii de depunere a acestora la BEC.

Calendarul alegerilor prezidențiale 2025. Perioada electorală pentru scrutinul prezidențial începe pe 18 februarie, iar campania electorală va începe pe 4 aprilie și se va încheia pe 3 mai.

  • 4 mai 2025 - primul tur al alegerilor prezidențiale;

  • 18 mai 2025 - al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE